Sine’den Rio’ya Hasankeyf için 20 kentte eylem çağrısı

Üç çevreci hareket, Hasankeyf ve Dicle Vadisi’nin sular altında bırakacak Ilısu Barajı ve HES projesine karşı 20 dolayında kentte 13 ve 14 Temmuz’da eyleme çağırdı.

Çağrı, Hasankeyf Koordinasyonu, Hasankeyf’i Yaşatma Girişimi ve Mezopotamya Ekoloji Hareketi’nden geldi.

Her üç hareket, 13 Temmuz’da yapılacak “Seçilmişlerin Hasankeyf Buluşması” ve 14 Temmuz’da Hasankeyf’te yapılacak Dicle’ye “Büyük Atlayış” etkinliğine davet etti.

Nehirlerin özgür akması için her yıl Temmuz ayının ikinci pazar günü Avrupa’da ve dünyanın başka yerlerinde, binlerce insan 'Büyük Atlayış' adı altında nehirlere giriyor.

Kürdistan’da da atlayışın yapılacağı yerlerin başında, tarihi Hasankeyf ilçesi yer alıyor.

Açıklamaya göre dünyanın birçok kentinde de yaşam aktivistleri Hasankeyf ve Dicle Vadisi için bulundukları bölgede nehirlere, göllere ve denizlere girerek Ilısu Barajı ve HES Projesinin iptal edilmesi için çağrıda bulanacaklar.

14 Temmuz’da yapılacak Büyük Atlayış’tan önceki gün Halkların Demokratik Partisi (HDP) bir basın açıklaması yapacak. Bu amaçla 14 HDP’li Milletvekili ile barajın su tutması durumunda etkilenecek bölgelerin Belediye Eş Başkanları, HDP PM ve HDP MYK üyeleri 13 Temmuz günü saat 13:00’da Hasankeyf’te bir araya gelip baraj gövdesinin yapıldığı Ilısu Köyüne gidecekler. Köyde, barajın su tutmaması ve projenin iptal edilmesi talebiyle basın açıklaması yapılacak.

Ortak açıklamada, “12 bin yıllık tarihe sahip olan, bir çok dünya halkının ayak izlerinin olduğu tarihi kent Hasankeyf ve Dicle Vadisi’ni sular altında bırakmak için hazırlanan Ilısu Barajı ve HES Projesi başta Hasankeyf ilçesi olmak üzere 200 yerleşim alanında yaşayan 100 bin insan, Dicle Nehri ve Vadisinde yaşayan milyonlarca canlı, çok sayıda endemik tür ve soyu tükenme riski taşıyan 10’larca canlı türü, 300 höyüğü tehdit etmeye devam ediyor” ifadeleri kullanıldı.

Eylem yapılacak şöyle sıralandı:

Hasankeyf/ Batman, İstanbul, Ankara, Antalya, Nevşehir, Sine/Doğu Kürdistan, Bağdat/ Irak, Saraybosna/ Bosna-Hersek, Berlin/ Almanya, Hamburg/ Almanya, Mainz/ Almanya, Wendland/ Almanya, Münih/ Almanya, Nürnberg/ Almanya, Londra/ İngiltere, Dundee/İskoçya, Kopenhag/Danimarka, Manlleu/Katalonya, Rio de Janeiro/Brezilya.