Sibirya’daki yangınlar sürüyor

Rusya’nın Sibirya bölgesinde Ocak ayından bu yana havanın normalin üstünde yüksek olması, topraktaki nem oranını düşük olmasından kaynaklı, her gün çok sayıda yangın çıkıyor.

Rusya’nın Sibirya bölgesinde yaşanan orman yangınları her geçen gün yayılarak sürüyor.

Yangın sayısı, önceki günlere oranla düşmüş olsa bile ormanlık alanlarda çok ciddi bir hasara sebep oldu.

Havadan Ormanları Koruma Hizmetleri yetkilileri, 11 Temmuz tarihi itibariyle 43000 hektarlık alana yayılan 136 yangınla mücadele ettikleri açıklamasında bulundu. Yangını belirli bir yerde tutmak için patlayıcıların kullanıldığı da belirtilirken, bölgedeki bulutların dokularının değiştirilip yağmurun yağmasını sağlama biçiminde yöntemler de uygulanıyor.

Copernicus isimli örgüt Ocak ayından bu yana Sibirya’daki havanın aşırı derecede yüksek olması, toprakta yeterince nem olmamasının yangınların çıkmasına ciddi bir sebep verdiğini kaydetti.

Haziran ayının ortalarından bu yana ise bölgedeki yangın sayısında ciddi bir artış yaşanıyor. Özelikle uzak kuzeydoğu bölgesindeki yangınların artışı söz konusu.

Rusya’nın aynı zamanda yangınların çıktığı bölgelerin çok uzak olmasından kaynaklı, müdahale etmenin pahalıya mal olacağı gerekçesi ile yangın söndürme çabasının yetersiz kaldığını da Copernicus açıkladı.

Rusya Greenpeace’si ise, 2020 yılının başından bu yana 9,26 milyon hektarlık bir bölgenin yangınlardan ciddi bir şekilde etkilendiğini kaydetti. Örgüt, hükümetin bölgedeki yangınları söndürmek ya da engellemek için yeterince yatırım yapmadığı eleştirisinde de bulundu.