'Rusya’da yüzlerce muhalif gözaltına alındı' iddiası

Rusya’da muhalefetin gerçekleştirdiği gösterilerde gün boyunca en az 800 kişi gözaltına alındığı iddia edildi.

OVD-Info adlı enformasyon ağının verdiği bilgiye göre, muhalif liderlerden Lioubov Sobol’un çağrısıyla başkent Moskova’daki gösterilere polis tarafından ser bir biçimde müdahale edildi.

İddiaya göre, yasaklı olduğu gerekçesiyle gösteriye katılan 800 civarında kişi gözaltına alındı. Gösteri çağrısı yapan Sobol’un da gözaltına alındığı belirtiliyor.

Moskova polisi ise, Cumartesi öğle saatlerinde 30 kişinin gözaltına alındığını duyurmuştu. Oysa OVD-INfo’ya göre aynı saatlerde 600 kadar kişi gözaltına alındı.

Devlet Başkanı Vladimir Putin’e muhalif Lioubov Sobol’un çağrısıyla düzenlenen gösterilerde Rusya’da ‘özgür ve adil seçim’ talep ediliyor.

Batılı ülkelerce desteklendiği iddia edilen muhaliflerden Aleksey Navalny de, polisten izin alınmadan yapılan bir gösteriye katılım çağrısı yaptığı için tutuklanmış ve bir ay hapis cezasına çarptırılmıştı.

Rus yetkililer ise, Navalny’nin daha önce kurduğu ‘yolsuzlukla mücadele vakfının’ kara para aklama amacıyla kullanıldığını iddia ediyor.

Cumartesi günü yapılan bir açıklamada, vakıf aracılığıyla en az 1 milyar ruble (15 milyon Euro) kara para aklandığı öne sürüldü.