Romanya’da 14 bin 600 koyun taşıyan gemi battı

Romanya açıklarındaki Karadeniz’de 14 bin 600 koyun taşıyan bir gemi battı, şimdiye kadar sadece 75 koyun kurtarılabildi. Bu olay, hayvanlara yönelik muameleyi de bir kez daha tartışma konusu yaptı.

Romanya ilk yardım ekipleri, Salı günü 26 koyun kurtarmıştı. İlk yardım ekiplerinin sorumlusu Raid Arafat’a göre devam eden çalışmalarda kurtarılan koyun sayısı 75’e çıktı.

Palau bandıralı Queen Hind isimli gemi, Midia limanından ayrıldıktan sonra Suudi Arabistan’a doğru yol alıyordu.

AFP’nin haberine göre bir ilk yardım örgütünün başkanı Kuki Barbuceanu, gönüllülerle birlikte kurtarma operasyonuna dahil olduğunu ve 300 dolayında koyunun öldüğünü gördüğünü söyledi. Barbuceanu, “Şimdiden sonra en fazla 100 koyun daha kurtarılabilir” derken, hızlı müdahale olmuş olsaydı, binlerce koyunun kurtarılmış olacağını vurguladı.

Geminin 20 Suriyeli ve bir Lübnanlı mürettebat üyeleri sağlam bir şekilde karaya ulaştırıldı. Geminin batma nedeni henüz belirlenmesi ancak sivil toplum örgütleri, hayvanların taşınma koşullarına dikkat çekti.

Temmuz ayında Avrupa Birliği’nin beslenme güvenliği ve sağlıktan sorumlu komiseri Romanya’dan Körfez’e yönelik 70 bin koyunu taşıma işlemine son vermesini istemişti. AB, Romanya’daki uygulamalara denetim getirmesini, aksi halde sistematik ihlalleri tespit edilirse, inceleme başlatacakları uyarısında bulunmuştu.