Queensland’dan dev hidroelektrik enerji depolama projesi

Avustralya'nın doğusundaki Queensland eyaleti, dünyanın en büyük pompalı hidroelektrik enerji depolama sistemini inşa etme planlarını açıkladı.

Fosil enerji zengini Avustralya, 2035 yılına kadar enerjisinin yüzde 80’ini yenilenebilir kaynaklardan üretmeyi amaçlıyor.

Enerji bakımından zengin olan Queensland eyaleti de yönünü yenilenebilir enerji doğrultu.

Eyaletin Başbakan Yardımcısı Steven Miles, dünyanın en büyük pompalı hidroelektrik enerji depolama sistemini inşa etme planlarını açıkladı.

2035’te teslim edilmesi planlanan proje Avustralya'nın en büyük hidroelektrik pompa projesi olan Snowy 2.0'ın iki katından fazla, diğer bir ifadeyle 24 saatte beş gigawatt depolama kapasitesine sahip olacak.

Pompalama yoluyla hidroelektrik teknolojisi, 2050 yılına kadar net sıfır emisyon elde etmek için büyük bir hedef olan yenilenebilir enerjinin uzun vadeli depolanmasını sağlıyor.

Başbakan Yardımcısı Miles, “Gün boyunca suyu dağda depolamak için en ucuz güneş enerjisi kullanacağız” dedi.

Miles, “Gece ise, elektrik üretmek için suyu serbest bırakabileceğiz. Bu, büyük bir batarya gibidir” diye ekledi.

Queensland eyaleti, 2035 yılına kadar yüzde 80 enerji üretiminin yenilenebilir kaynaklardan sağlanmasını hedefleyen bir yasanın da çıkarmayı planlarken, sözkonusu proje 62 milyar Avustralya doları maliyetindeki “enerji ve iş planının” merkezinde yer alıyor.

Eyaletin Başbakanı Annastacia Palaszczuk bu Çarşamba günü basına yaptığı açıklamada “Küresel ölçekte bir projedir. Queenslandlıların iklim değişikliğini anladığını biliyoruz. Bugün hükümet harekete geçmemiz gerektiğini anlıyor” dedi.