Permiyen yok oluşu: Her şey 30 bin yıl içinde oldu

Bundan 252 milyon yıl önce, Permiyen ve Rriyas dönemi sınırlarındayken, tarihin en büyük yok oluşu yaşandı.

Dünya yüzeyinde deniz canlılarının yüzde 90’ına yakını ve omurgalı kara canlılarının yüzde 70’i yok oldu. Bunlar arasında sürüngenlerin neredeyse tamamı felaketin kurbanı oldu.

Felaket o kadar büyüktü ki, bitkiler ve böceklerin bile neredeyse tümü kayboldu. Peki dünyada bu kadar yaşamın sona ermesi ne kadarlık bir zaman diliminde gerçekleşti? Bu yok oluşa sebep olan neydi?

Geological Society of America Bulletin’da yayınlanan yeni bir araştırma, Permiyen-Triyas yok oluşuna yanıtlar veriyor. Çin’in güneyindeki Penglaitan bölgesinde bulunan kalıntıları inceleyen uluslararası bilim insanları ekibi, türlerin büyük çoğunluğunun fosilleşmesine yol açan yok oluş için 30 bin yıl, belki de daha az bir süre gerekti.

Araştırmacılar göre bu ani yok oluşa, Sibirya’daki dev volkan patlamaları neden olmuş olabilir. İncelenen kalıntılar patlamalardan çıkan lavların 2 milyon kilometre kareye yayıldığını gösteriyor. Patlamalar ayrıca büyük miktarda kükürt dioksit, metan ve karbondioksit açığa çıkardı. Bu sera gazları, iklimin sert bir şekilde ısınmasına ve okyanusların asitlenmesine neden oldu.