Paris’te halk iklim ve çevre önlemleri için sandığa gidiyor

Dünyanın hava kirliliği konusunda en sorunlu şehirlerinden olan Paris’te hayata geçirilmek istenen iklim projesi halk oyuna sunulacak.

Belli aralıklarla mazotlu araçların şehre girişine yasak getirilen Paris’te Belediye Başkanı Anne Hidalgo tarafından hayata geçirilmek istenen iklim önlemlerine karşı tepkileri azaltmak için halkın onayı alınacak.

Geçtiğimiz yıl Kasım ayında Paris Kent Konseyi’nde kabul edilen ve 500 ek önlem öngören iklim projesinin halk desteğinin ölçülmesi için sandıklar kuruluyor. Bugünden itibaren 115 ayrı noktada kurulacak sandıklarda ‘İklim Hava Enerji Planı’ adlı projeye ‘evet’ veya ‘hayır’ oyu verilmesi isteniyor. Sandıklarda Paris’te yaşayan 15 yaş üstü Fransız ve yabancı uyruklu bireyler oy kullanacak.

Sağ muhalefetin karşı çıktığı oylamaya sunulan 500 önlem içeren plan ile hava kirliliğinin önlenmesi, enerji tasarrufu ve iklimin korunması amaçlanıyor. Önerilen önlemler arasında 2024 yılında tüm mazotlu araçların, 2030’a kadar ise benzinli araçlara son verilmesi, okul kantinlerindeki tüm gıdaların yüzde 50’sinin organik ve yerel olması bulunuyor. Ayrıca yenilenebilir enerji üretiminin arttırılması, yeşil alanların arttırılması, bisikletlerin sayısının çoğaltılması ve konutlarda enerji tasarrufu da önlemler arasında.