Otlu peynir de sınıf atladı

Bir dönem yoksulun sofrasında eksik olmayan Van'ın otlu peyniri, hayvancılığın bitme noktasına gelmesinden dolayı iyice pahalandı.

Van çevre il ve ilçelerde yapılan otlu peynir, üretimi azalıp fiyatı artınca artık tüketici profili de değişti.

İlkbahar aylarında üretimi yapılan ve yaz aylarının sonlarına kadar devam eden Van’ın meşhur otlu peyniri, geçmişe nazaran daha az ilgi görüyor. Dağlarda toplanan otlarla yapılan Van peyniri, bugün artık Van’ın bile ihtiyacını karşılayamıyor. Hayvan sayısındaki azalma ve fiyat artışı nedeniyle otlu peynir, artık her sofraya konulamıyor.

İlkbahar ve yaz aylarında 7 ile 10 TL arasında satılan otlu peynir, kış aylarıyla birlikte 25 ile 30 TL'ye kadar çıktı. Bölge insanı tarafından ilkbahar ve yazın aylarında, kış için toplu olarak alınırdı. Alınan peynirler, tuzlu suda veya toprağa gömülerek saklanır; kış aylarında tüketilirdi.

Otlu peynir, başta İstanbul olmak üzere, Ankara, İzmir, Mersin, Adana gibi Türkiye illerinin yanı sıra Türkiye dışına da gönderiliyordu. Bölge insanın geçim kaynağı olan otlu peynir, artık bu özelliğini kaybetti. Van’ın birçok kırsal kesiminin yasak bölge kapsamına alınması sonucu hayvancılık azalınca peynir üretimi de azaldı. Üretimdeki düşüş fiyatların yükselmesine, dolayısıyla tüketimin sınırlanmasına neden oldu.

Van’da peynircilik yapan Osman Aslan adlı esnaf, peynirin yüksek fiyatından dolayı artık yoksulların alamadığını; eskisi gibi tonlarca peynir satamadıklarını söyledi.