Onlarca Avrupa kenti toplu taşımayı ‘temiz’ hale getirecek

Sık sık hava kirliliğiyle gündemde olan onlarca Avrupa şehri, özellikle toplu taşımada havayı daha az kirleten araçları tercih konusunda anlaşmaya vardı.

Fransa’nın başkenti Paris’te düzenlenen ortak basın açıklamasına 25 Avrupa şehrinin yöneticileri, 2 bin adet elektrik motorlu veya bio-GNV adı verilen gazlı otobüsün üretiminde anlaşıldığını duyurdular.

Paris’in de içerisinde olduğu Île-de-France Bölge Meclisi Başkanı Valérie Pécresse’in de aralarında olduğu Avrupa kentlerinin temsilcileri, binlerce çevre dostu şehir içi otobüslerin Fransa’da üretileceğini belirttiler.

Île-de-France Mobilités adlı şirketin yaptığı açıklamaya göre, bölgedeki otobüslerin yüzde 83’ü dizel motorlu iken, sadece yüzde 14’ü hibrit motorlu olanlardan. Bölge Meclisi, 2030 yılına kadar toplu taşımadaki tüm otobüslerin ‘temiz yakıtlı’ olmasını hedefliyor.

EN BÜYÜK ‘ENGEL’ MALİYET

Avrupa kentlerinde toplu taşımada önemli bir yeri olan otobüslerin mazot (dizel) yerine çevreyi kirletmeyen veya daha az kirleten otobüslerle değiştirilmesinin önündeki en büyük ‘engel’ olarak maliyetleri gösteriliyor.

Dizel motorlu otobüslerin maliyeti 220 bin ila 250 bin Euro arasında iken, elektrikli otobüslerde bu maliyet 460 bin ila 600 bin Euro arasında değişiyor. Doğal gaz ile çalışan otobüslerde ise bu maliyet 260 bin ila 300 bin Euro arasında. Ayrıca bu tür otobüslerin kentlerin alt yapısına adaptasyonu ile üretim sürelerinin uzunluğu da önemli sorunlar olarak öne çıkıyor.

Hava kirliliği nedeniyle oluşan hastalıklardan dolayı her yıl tüm dünyada 4 milyona yakın kişinin erken öldüğü tahmin ediliyor.