Nijerya’nın bir köyünde kadınlar ve erkekler farklı dilleri konuşuyor

Nijerya’nın güneyindeki Ubang köyündeki tarım toplumunda kadınlar ve erkekler farklı dilleri konuşuyor. Köy sakinleri bu farklılığı gurur kaynağı ve tanrının bir lütfu olarak değerlendiriyor.

Ubang köyünde erkek çocuklar genellikle 10 yaşına kadar kadın dilini kullanıyor, zira çocukluklarının çoğunlukla anneleri ile geçiriyor. 10 yaşından itibaren erkek dilini öğrenmeye başlıyorlar.

Örneğin, Nijerya’da temel bir gıda olan “igname”, kadın ve erkek dilinde farklı kullanılıyor. Kadın dilinde “irui”, erkek dilinde “itong” olarak geçiyor. Bununla birlikte “elbise” kelimesi kadınlar için “ariga”, erkekler için “nki” olarak kullanılıyor.

BBC’de 2018’de yayınlanan bir programda, dildeki kelimelerin açık olmadığı ve net bir şemasının olmadığı belirtiliyordu.

Köy sorumlularından Oliver İbang, bu eşsiz farktan bahsederken bir insanın ulaşacağı bir aşamanın olduğunu ve meşru dilini kullanmadığını fark edeceğini belirtiyor.

İbang’a göre ailesinde veya mahallesinde kimse çocuğa yanlış dil kullandığını söylemez ve çocuk belli bir yaşa geldikten sonra erkek dilini konuşmaya başladığında, erkek çocukta olgunluk belirtileri görülür. Şef Ubang, bir çocuk belirli bir yaşta doğru dilini öğrenemezse, toplumda “anormal” olarak kabul edildiğini ifade ediyor.

Ubang köyü toplumunun derinliğine inceleyen antropolog Chi-chi Undie, BBC’deki röportajda “Erkeklerin ve kadınların paylaştığı birçok kelime var, ancak bunlar cinsiyetinize bağlı, birbirine benzemeyen, aynı harflere sahip olmayan ve tamamen farklı kelimeler” diyor.

Nijerya Dil Derneği, eğer zamanında uygun adımlar atılmazsa Nijerya'nın 500 yerel dilinden 50'sinin önümüzdeki yıllarda ortadan kalkabileceği uyarısında bulunuyor.

İbo, Yoruba ve Hausa, Nijerya'nın ana dilleri olarak öne çıkıyor. İngilizce de birçok etnik grup arasında birliği teşvik etmek için insanlar tarafından konuşuluyor.