Muradiye Şelalesi böyle katledildi

Van Valiliği ve Muradiye Kaymakamlığı tüm uyarılara rağmen betonlaştırma çalışmalarından vazgeçmeyince ortaya çıkan görüntüler, Muradiye Şelalesi’ndeki tahribatı ortaya koyuyor.

Yaklaşık 20 metre yükseklikten akan suyu, kış aylarında travertenleri andıran görünümüyle hem yaz, hem de kış aylarında ziyaretçi akınına uğrayan Muradiye Şelalesi çevresinde 2 ay önce başlayan çalışmalar son aşamaya geldi. Şelalenin 75 dönümlük bir alanı tamamen betonlaştırılarak ’29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’ kutlamalarına yetiştirilmeye çalışılıyor.

Gasp edilen Muradiye Belediyesi ve Van Valiliği tarafından yürütülen çalışmalar kapsamında 3 ay önce şelalenin bulunduğu sit alanının yeniden düzenlenmesi kararı aldı. 4.5 milyon lira harcanarak yapılan yenileme çalışmalarıyla şelalede kafeterya, yürüyüş yolları ve seyir terasları yapılarak tamamen betonlaştırılıyor.

Van Mezopotamya Ekoloji Derneği Eşbaşkanı Seher Kadiroğlu Ateş, tüm uyarılarına rağmen şelalenin doğasına aykırı bu çalışmadan vazgeçilmediğini söyledi. Ateş, “Salt ihalenin durumu üzerinde duranlar, bu görüntülerde neler söylemek istediğimizi umarım anlar. Beton ve demir yığınlarıyla çevre peyzajı yapılacak, peki 200 yıldır yaşayan bu değer beton ve demirle geleceğe nasıl taşınacak, tarihi ve yerel hafıza nasıl korunacak. İhalelerle para kazanan rantçılar, hem doğal olana, endemik olana zarar veriyor hem de tarihi hafızayı yok ediyor. Muradiye Şelalesi ve doğal dokusunun korunmasına sahip çıkılmalı” dedi.