Mozambik ve Malavi’de sel felaketi: En az 100 ölü

Mozambik ve Malavi’de yoğun yağışların yol açtığı sel felaketleri sonucu en az 100 kişi hayatını kaybederken, 800 bini aşkın kişi felaketlerden etkilendi.

Mozambik hükümeti sözcüsü Ana Comoana, ülkenin kuzeyi ve merkezinde su baskınları sonucu en az 66 kişinin hayatını kaybettiğini belirterek, kasırga uyarısında bulundu.

Sözcü, ayrıca 6 bine yakın evin yıkıldığı, 140 bini aşkın kişinin felaketzede olduğunu ve 100 bin hektarı aşkın ekili alanın sular altında kaldığını bildirdi.

Comoana, yağışların devam etmesi ve Idai tropikal fırtınasının yaklaşması nedeniyle ülkede kırmızı alarmın verildiğini belirtti.

Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Bürosu, Idai’nin Mozambik’in merkezinde yer alan Beria kenti yakınındaki kıyıları vuracağı konusunda uyardı. Bu bölgede 1.6 milyon kişi yaşıyor.

Mozambik’te sıklıkla yaşanan fırtınalar beraberinde büyük sel felaketlerine yol açıyor. 2000 yılında 800 kişi, 2015 yılında 100’ü aşkın kişi su baskınları nedeniyle hayatını kaybetmişti.

Komşu Malavi’nin güneyinde de son günlerde yaşanan sel felaketlerinde 45 kişi öldü, 700 bini aşkın kişi evsiz kaldı. Meteoroloji servisleri, ülkede Perşembe’den Pazar’a kadar yeniden şiddetli yağışlar bekliyor.

Dünyanın en yoksul iki ülkesi olarak değerlendirilen Mozambik ve Malavi, Güney Afrika’nın diğer kalanı gibi bir kaç sezondur üst üste kurak dönemler yaşarken, yağışlar geldiğinde de yıkıcı sonuçlar ortaya çıkıyor.

Güney Afrika’nın kuzey doğusu da geçen Pazar günü şiddetli yağışlara maruz kaldı. Son bilançoya göre üç kişi öldü, üç kişi kayboldu.