Mezopotamya bataklıklarında son 40 yılın en kötü sıcak hava dalgası

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'nün (FAO) Irak'ın mitik bataklıklarını "son 40 yılın en şiddetli sıcak hava dalgasının” vurduğunu belirtirken, su seviyesinin de ciddi bir düşüş yaşadığını ifade etti.

Irak BM tarafından iklim değişikliklerinin bası etkilerine en açık beş ülkeden biri olarak değerlendiriliyor. Yetkililere göre Irak son dört yıldır üst üste kuraklık yaşıyor.

Yağış olmaması, anormal derecede yüksek sıcaklıklar, ama her şeyden önce Türkiye ve İran tarafından nehrin yukarısına inşa edilen barajlar bu kuraklığın temel nedenlerini oluşturuyor. Su seviyelerinde ciddi bir düşüşe neden olan bu durum, UNESCO’nun insanlık mirasında yer alan bataklıkları da doğrudan tehdit ediyor.

FAO’ın yerel şubesi yaptığı açıklamada, "iklim değişikliğinin ve su kıtlığının güney Irak'taki bataklıklar ve manda çobanları üzerindeki ciddi sonuçlarından derin endişe duyduklarını” belirtti.

Tarım Bakanlığı ile birlikte bataklıklarla uğraşan kendilerine bağlı ekipten gelen "endişe verici saha raporlarına" atıfta bulunan FAO, "bataklıkların 40 yılın en şiddetli sıcak dalgasını yaşadığını" ve "Fırat'ın ani su kıtlığıyla" birleştiğini kaydetti.