Lüksemburg toplu taşımada dünyanın ücretsiz ilk ülkesi oluyor

Lüksemburg bir ilke imza atarak, yoğun araç trafiğini ve hava kirliliğini önlemek amacıyla tüm toplu taşıma araçlarını ücretsiz hale getiriyor.

1 Mart’tan itibaren geçerli olacak uygulama ile ülkedeki tüm otobüs, tramvay ve tren seferleri ücretsiz olacak. Bunun için sadece kimlik belgesini yanında bulundurmak yetecek.

Toplu taşıma ücretlerinin kaldırılmasına rağmen sadece trenlerdeki birinci sınıf koltuklardan ücret alınmaya devam edilecek. Buna gerekçe olarak da birinci sınıf koltuklarda yığılma yaşanma riski gösteriliyor.

KOMŞU ÜLKELERDEN GELEN ÇALIŞANLARI TEŞVİK AMAÇLI

Liberal Xavier Bettel başbakanlığındaki koalisyon hükümetinin aldığı kararın ardında, ülkeye her gün gelen 100 bin civarındaki yabancı çalışanın araçlarıyla gelmelerini önleme amacı yatıyor. Lüksemburg’daki toplam çalışanların yüzde 45 kadarı günübirlik olarak Belçika, Fransa ve Almanya’dan gelen çalışanlardan oluşuyor.

Hükümet bir yandan toplu taşıma araçlarını ücretsiz yaparken, diğer yandan da tren ve otobüs garlarında oluşacak yığılmayı önlemek istiyor. Bu amaçla garların çevresindeki araç parklarının sayısının önümüzdeki 5 yılda iki katına çıkarılması planlanıyor.

MALİYETİ SADECE 41 MİLYON EURO

Dünyanın toplu taşımayı tümüyle ücretsiz yapacak ilk ülkesi olan Lüksemburg’daki bu uygulamanın yıllık maliyeti 41 milyon Euro olarak hesaplandı.

2013 yılından bu yana başbakanlık görevini yürüten Xavier Bettel, 2018’deki ikinci liberal-sosyal demokrat-yeşil koalisyonunun kurulması öncesinde toplu taşımayı ücretsiz yapmayı vaat etmişti.

610 bini aşkın nüfusa sahip Lüksemburg’un yüzölçümü 2 bin 586 kilometrekare. Ülke nüfusunun yarısına yakınını çoğunluğu Avrupa Birliği (AB) vatandaşları olmak üzere yabancılar oluşturuyor. Ayrıca her gün sınırı aşarak gelen Belçikalı, Fransız ve Almanların sayısı ise 100 bin civarında.