Küresel ısınma bir milyar çocuğu tehdit ediyor

Sivil toplum örgütü KidsRights yıllık raporunda küresel ısınmanın etkilerinin bir milyar çocuğu etkilediği uyarısında bulundu.

KidsRights, mevcut çocuklar ve gelecek kuşaklar için alarm zili çalarak, değişim halindeki iklimin çocukların geleceğini ve temel haklarını tehdit ettiğini belirtti.

İklim değişikliklerinin yol açtığı etkilerin bir milyar çocuğu tehdit ettiğini ve genel olarak, dünyada genelinde çocukların yaşam düzeyinin son on yıl içerisinde iyileşmediği kaydedildi.

Covid-19 salgınının da çocuklar üzerinde büyük bir etki yarattığını belirten KidsRights, çocukların kimi zaman yiyeceksiz veya ilaçsız kaldığını ifade etti.

Hollandalı sivil toplum örgütü, bu durumun da 286 bin dolayında 5 yaş altı çocuğunun ölümüne neden olduğunu belirtti.

Uluslararası Çocuk Hakları Konvansiyonuna uyumları ölçüsünde 185 ülkenin sıralandığı “KidsRights Index” isimli yıllık raporda, İzlanda, İsveç, Finlandiya ve Hollanda, 2022 yılında çocuk haklarına saygıda ilk sıralarda yer alırken, listenin sonunda Orta Afrika Cumhuriyeti, Sierra Leone, Afganistan ve Çad geliyor.

Listenin başlarında Almanya 5’inci, Lüksemburg 6’ncı sırada yer alırken, Türk devleti Uman’dan bir sıra geride, Uruguay’dan bir sıra ilerde 25’inci sırada yer buldu.

Liste hayat hakkı, sağlık hakkı, eğitim hakkı, koruma hakkı ve çocuk haklarına uygun ortam gibi kriterlere göre yapıldı.

KidsRights’ın kurucusu ve başkanı Marc Dullaert, “Değişim halindeki bir iklim onların (çocukların) geleceğini ve temel haklarını tehdit ediyor” dedi.

Dullaert, “Geçtiğimiz on yılda çocukların yaşam standartlarında önemli bir ilerleme olmadı ve ayrıca geçim kaynakları Covid-19 pandemisinden ciddi şekilde etkilendi” diye ekledi.

KidsRights Index’te son iki yılda çalışan çocuk sayısının 160 milyon ulaştığı belirtilirken, son dört yılda çalışan çocuk sayısının 8,4 milyon kişi arttığı kaydedildi.

Araştırmada bazı ülkelerdeki ilerlemeler ise selamlandı. Angola, 5 yaş altı çocuk ölümlerini yarı oranında fazla azaltırken, Bangladeş yaklaşık yarı oranında azalttı. Bolivya ise çocuk işçi kazalarını yaklaşık yarı oranında azalttı.