Kuraklıklar: Çad Gölü bölgesine 2 milyar euro yardım yapılacak

Kuraklıklar ve çatışmalarla gündemde olan Çad Gölü çevresindeki milyonlarca kişi için 2 milyar euroya yakın mali yardım yapılacağı duyuruldu.

Afrika’da Nijerya, Nijer, Çad ve Kamerun’un topraklarının bulunduğu Çad Gölü ve çevresinde Boko Haram çetelerinin saldırıları nedeniyle milyonlarca kişi yerlerinden olmuştu. Çatışmalara ek olarak son yıllardaki kuraklıklar nedeniyle bölgede yaşayan 10 milyon kadar kişi ciddi gıda sorunuyla da karşı karşıya.

Almanya’nın başkenti Berlin’de toplanan uluslararası konferansta, Çad Gölü bölgesine 1 milyar 870 milyon euro mali yardım yapılmasında uzlaşıldı. Konferansa 70 ülkenin hükümet temsilcilerinin yanı sıra uluslararası kredi veya yardım kuruluşları katıldı.

2,5 MİLYONA YAKIN KİŞİ YERLERİNDEN OLDU

Konferansta konuşan Birleşmiş Milletler (BM) acil yardım koordinatörlüğünden sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Mark Lowcock, son yıllarda yapılan insani yardımlara rağmen Nijerya, Çad, Nijer ve Kamerun’da milyonlarca kişinin acil yardıma muhtaç halde olduğunu dile getirdi. Lowcock, bölgede yaşayan 10 milyon kişinin dörtte birinin kuraklıklar ve çatışmalar nedeniyle yerlerini terk eden mülteciler olduğunu kaydetti.

Bölgeye yapılacak mali yardımın yanı sıra kalkınma bankaları aracılığıyla 400 milyon euro kadar kredi verileceği de duyuruldu. Mali yardım ve kredilerin bir kısmının Avrupa ülkelerine yönelik göçün engellenmesi amacıyla kullanılacağı belirtiliyor.

GÖÇÜ ÖNLEMEK İÇİN ‘YERİNDE İŞ OLANAKLARI’ HEDEFLENİYOR!

Avrupa’ya göçün engellenmesi amacıyla özellikle Almanya’nın Afrika’nın orta ve kuzeyindeki ülkelerin ekonomik kalkınmasına yönelik yardım ve ‘yatırımlara’ önem verdiği biliniyor. Son olarak Almanya Başbakanı Angela Merkel, üç günlük Afrika gezisi kapsamında Nijerya, Senegal ve Gana’da bazı yatırımlar ile mali yardım vaadinde bulunmuştu.

Alman hükümetinin gezi vesilesiyle yaptığı açıklamada, göçün önlenmesi amacıyla ‘yerinde iş olanakları sağlama’ hedefinin altı çizilmişti.