Kürt kadınlardan İsviçre'de kilim sergisi

Genç Kürt kadınlar, kilim sergisiyle Kürt kültür ve tarihini İsviçrelilere tanıtıyor.

AKP-MHP çetelerinin yakıp yıktığı köylerinden Hakkari’ye zorla göç ettirilen genç Kürt kadınlarının Rûnas Kilim Atölyesi'nde dokudukları kilimler, Fribourg’ta sergileniyor. Kürt kültürü ve tarihi, kilimlerdeki nakış ve desenlerle İsviçrelilere tanıtılıyor.

İsviçre’nin Fribourg kentinde Swiss Kurdish Alliance (FSK) kurumunun organize ettiği etkinlik, Centre le Phenix’te (Fribourg Kültürevi) 100’e yakın kişinin katılımıyla başladı. İsviçrelilerin yoğun ilgi gösterdiği kilim sergisinde ilk gün Fransızca ve Kürtçe sunumun ardından hazırlanan film gösterimiyle genç Kadınların dokudukları kilimlerin hikayeleri aktarılırken, slayt gösterimiyle de kilimlerdeki desenlerin ve motiflerin hikayeleri aktarıldı.

Rûnas Kilim Atölyesi'nde dokudukları kilimler, genç Kürt kadınlarının hem yurtlarından edilen ailelerinin geçimini sağlamak, hem de Kürt Kültür tarihinin İsviçrelilere anlatılması için üç gün boyunca Fribourg Kültürevi'nde çeşitli etkinliklerle sergilenecek.

'DAYANIŞMA VE DİRENİŞ İŞLENİYOR...'

Etkinliği düzenleyen FSK Üyesi Marianne Meier, ajansımıza yaptığı açıklamada, şunları söyledi:

"Kürt kadınları dokudukları kilimlerde Kürt kadınının dayanışmasını ve direnişini ördükleri motiflerle anlatmıştır. Anlatılan aslında kendi hikayesidir. Bakmasını bilen için, kadının dayanışması ve Kürdün direnişi ilmek ilmek işlenişi her kilimde görülebilir. Rûnas Kilimevi'nde dokunan her kilim bir kadının yazdığı kendi romanıdır aslında.

Herkesi Fribourg Kültürevinde üç boyunca devam edecek olan sergiyi görmeye ve genç Kürt kadınları ve aileleriyle dayanışmaya çağırıyorum.

Kürt mutfağından yemeklerin de sunulduğu etkinlikte, müzik eşliğinde halay da çekildi.