Koronavirüsten gelen tek iyi haber hava kalitesindeki iyileşme

Koronavirüs nedeniyle ekonominin yavaşlaması ve milyonlarca insanın iklim üzerindeki etkisinin sınırlandırılması, hava kalitesinin net bir şekilde iyileşmesini sağladı.

Ekonominin yavaşlaması ve insan faaliyetlerinin azalmasının iklim üzerinde olumlu etkide bulunacağı bilinen bir gerçeklikti.

Aralık ayında ortaya çıkan yeni koronavirüs Covid-19’un mevcut durumda getirdiği tek iyi haber, hava kalitesinin iyileşmesi ile ilgili.

Örneğin Belçika’da hava kalitesi net bir şekilde iyileşti. Evlerinde çalışmak zorunda kalan Belçikalılar, araçlarını da bırakırken, hava kalitesi değer kazandı. Hava kalitesi, her yıl organize edilen arabasız günlerdeki duruma yaklaştı.

İtalya’da ağır bir dram yaşanırken, genellikle vaborettoların suları kirletmesinden dolayı koyu bir renkte olan ünlü Venedik kanalları, maviye büründü.

Fransa’da insanların kendilerini evlerine kapatması, özellikle Paris’te hava kalitesinin nihayet iyileşmesini sağladı. Başkentte 2016, 2017 ve 2018 yıllarına ilişkin ortalama düzey metreküp havada 21 mikgrogram olarak ölçülmüştü. 22 Mart’taki son bilanço hava kirliliği düzeyinin yıllık ortalamanın üç puan altında olduğunu gösteriyor. Motorize araçların neredeyse tamamen durması nedeniyle 18 Mart’ta metreküp başına 45 mikrogram olarak ölçülen hava kalitesi, 22 Mart’ta 8 mikrograma düştü.

NASA’nın uyduları, Şubat ayında Çin’in Wuhan kentinde, temel olarak araçlar ve termik santrallerden kaynaklı azot dioksit yoğunluğunun net bir şekilde düştüğünü gözlemledi. Covid-19 virüsü Wuhan kentinde Aralık ayında ortaya çıkmıştı.

Her ne kadar ulaşım, havanın kötüleşmesinin temel nedeni olsa da, tek kirletici değil. Tarım, sanayi ve binalardaki ısıtma sistemleri de katkıda bulunuyor. Mevcut durumda hem doğa hem de toplum daha iyi nefes alsa da, uzun vadedeki etkilerini ölçmek için henüz erken olduğu belirtiliyor.