Kolombiya'da şiddetli yağışlar en az 271 kişinin ölümüne neden oldu

Cumhurbaşkanı Gustavo Petro'nun hükümeti, daha fazla kamu kaynağını harekete geçirmek amacıyla bu ayın başlarında "ulusal afet" durumu ilan etti.

17 Kasım Perşembe günü yayınlanan resmi bir rapora göre, Kolombiya'da son kırk yılın en şiddetli ve Mart ayına kadar sürebilecek yağmur mevsimi nedeniyle Kasım ayının başından bu yana en az 271 kişi yaşamını yitirdi. Ulusal Afet Risk Yönetimi Birimi'ne (UNGRD) göre, yağışlar son üç hafta içinde artarak ülkenin 32 departmanında 745 bin kişiyi etkiledi. Toplam 348 kişi yaralandı, 6 bin 755 evin yanı sıra yüzlerce yol, köprü ve drenaj borusu tahrip oldu.

Cumhurbaşkanı Gustavo Petro hükümeti, daha fazla kamu kaynağını harekete geçirmek amacıyla bu ayın başlarında "ulusal afet" durumu ilan etti. Bu tedbirin bir parçası olarak, bekar annelere sübvansiyon sağlamayı ve etkilenen aileler için gıda garantisi veriyor.

UNGRD, Kolombiya'nın son yirmi yılın en yüksek enflasyonu (yıllık %11,4) ve para birimi Kolombiya pesosunun dolar karşısında eşi benzeri görülmemiş bir devalüasyonla karşı karşıya kalması nedeniyle, yağmurların ekinleri de mahvettiğini ve bunun gıda fiyatlarında daha fazla artışa yol açabileceği uyarısında bulundu.