Kanal İstanbul’a karşı Kadıköy’de meşaleli insan zinciri

Ya Kanal Ya İstanbul Koordinasyonu çağrısıyla, AKP’nin yıkım projesine karşı Kadıköy’de meşaleli insan zinciri oluşturan yaşam savunucuları, binlerce yıllık kent belleğini yok edecek Kanal İstanbul’u yaptırmayacaklarını vurguladı.

Ya Kanal Ya İstanbul Koordinasyonu üyeleri, AKP’nin dayattığı Kanal İstanbul Projesi’nin neden olacağı yıkıma dikkat çekmek için Kadıköy Süreyya Operası önünde meşaleli insan zinciri oluşturdu. Eylem öncesi polisin, toplanma noktasında bekleyen basın mensuplarının eşyalarını arayarak, kimlik kontrolü yapması dikkat çekti.

Polis ablukası altında gerçekleşen eyleme, HDP Milletvekilli Züleyha Gülüm, TİP Milletvekilli Erkan Baş da katıldı. “Kanal değil yaşam”, “Asıl facia iktidar” yazılı dövizler taşıyan yaşam savunucuları, ormanların, nehirlerin sermaye olmadığının altını çizdi.

‘BU PROJENİN BİR AVUÇ ZENGİNDEN BAŞKA KİMSEYE FAYDASI YOK’

Araç trafiği nedeniyle polislerle yaşam savunucuları arasında zaman zaman gerginlik yaşandı. Sık sık, “Kanala değil depreme bütçe”, “Katili durduralım, İstanbul’u kurtaralım” sloganlarının atıldığı eylemde Ya Kanal Ya İstanbul Koordinasyonu adına açıklamayı Melisa Akyürek okudu.

İstanbullular olarak yıkım, talan ve rant projesi olan Kanal İstanbul’a karşı bir kez daha bir araya geldiklerini belirten Akyürek, “Deprem tehdidini her an hisseden, sevdiklerinin hayatından kaygı duyan İstanbullular olarak soruyoruz: Hepimizin hayatı tehlikedeyken 110 milyar lira neden yıkılacağı kesin 50 bin belki de daha fazla konutun yenilenmesine değil de bir avuç zenginden başka hiç kimseye fayda sağlamayacak bir rant projesine gidiyor?” diye sordu.

PROJENİN NEDEN OLACAĞI YIKIM

Bu projenin akla, bilime, hukuka, halkın iradesine karşı bir proje olduğunu vurgulayan Akyürek, sadece insanlara değil, bütün canlılara zarar vereceğini hatırlattı. Akyürek, projenin neden olacağı yıkımı şöyle sıraladı: “Terkos Gölü’ne tuz karışacak, Sazlıdere Barajı ortadan kalkacak. Küçükçekmece Lagünü ve yeraltı suları tuzlanacak. Vatandaşın evine, arazisine el konulacak. ÇED raporuna göre DOP kullanılarak halkın elinden, arazilerinin yüzde 45’i hukuksuzca, bedelsiz alınacak. Marmara Denizi ölü deniz haline gelecek Proje, Marmara Denizi’nin oksijensiz kalmasına, balık türlerinin yok olmasına, kanalizasyon sisteminin zarar görmesine neden olacak. Kuzey Ormanları tamamen yok olacak kanal inşaatıyla, 23 milyon metrekare orman alanı, 136 milyon metrekarelik tarım alanı ve sulak alan ortadan kalkacak. Göçmen kuşlar, hayvanlar, endemik bitki türleri yok olacak.”

‘BİNLERCE YILLIK KENT BELLEĞİ YOK OLACAK’

Akyürek, bu projeyle bir avuç zenginin daha zengin olacağı, binlerce yıllık kent belleğinin yok edileceğine dikkat çekti. Bu projenin halkın vergilerinden finanse edileceğini de hatırlatan Akyürek, “Yalana, talana, yıkıma, Kanal İstanbul’a birlikte dur diyelim. Ormanı, suyu havayı, tarım alanlarını, sincapları, su samurlarını, leylek yavrularını, mahallemizi, parklarımızı, çocuklarımızın geleceğini, ez cümle yaşamı birlikte savunalım” vurgusunda bulundu.