Japonların gözde mantarı Toroslar'ın eteğinde

Dünyanın en pahalı yiyecekleri arasında gösterilen, Türkçe adıyla sedir, Japoncada ise matsutake mantarı, kilogramı ortalama 85-100 dolardan Japonya'ya ihraç ediliyor.

Japon mutfağının geleneksel yiyecekleri arasında yer alan ve dünyada nadir bulunan, Türkçe adıyla sedir, Japoncada matsutake mantarının, Tokyo Üniversitesi'nin bulgularına göre kanseri önlediği, hücre yenilemesi yaptığı belirtiliyor. Matsutake mantarı, Türkiye'de tamamen doğal alanında, sedir ağaçlarının altında yetişiyor. Köylüler tarafından toplanan mantarın tamamı Japonya'ya satılıyor. Akşam saatlerinde toplanan mantar hemen işlemeye alınıyor ve sabah özel kutulara konularak Japonya'ya gönderiliyor.

KİLOSU 85-100 DOLAR ARASI

Mantar ihracatçısı Umut Yeter, dünyada ilk olarak Japonya'da keşfedilen matsutake mantarının bu ülkedeki kilogram fiyatının ilk çıktığı dönemlerde 5 bin doları bulduğunu, Türkiye'den yapılan ihracatta ise ürünün kilogram fiyatının 85-100 dolar arasında değiştiğini söyledi.

Yeter, Türkiye'de matsutake mantarı toplama döneminin ekim ayında başladığını ve aralık ayı sonuna kadar devam ettiğini belirtti. 1995 yılından bu yana Japonya'ya mantar ihraç ettiğini anlatan Yeter, Türkiye'nin yıllık matsutake mantarı üretiminin 140-150 ton arasında olduğunu dile getirdi.

Matsutake mantarının Türkiye'de dar bir bölgede, sadece sedir ağaçlarının altında yetiştiğini ifade eden Yeter, şöyle konuştu:

'GECE İŞLENİR, SABAH UÇAĞA VERİLİR'

"Dünyada adı çam mantarı diye geçiyor, ama bizim ülkemizde sedir ağaçlarının altında çıkıyor. Sedir ağaçları da bin metre rakımın üzerinde olur. Sedir ağaçlarının yayılışı Muğla Fethiye'den başlayıp Kahramanmaraş'a kadar uzanıyor. Bugüne kadar bizim keşfedebildiğimiz bölge bu aralıkta. Mantarı köylülerden alıyoruz, 5 bine yakın köylü bizim için mantar topluyor. Köylü akşam ezanından sonra mantarı toplamaya başlar, yatsı gibi mantarları alırız, gece işlenir ve sabah uçağa verilir.

'TAMAMINI JAPONYA'YA SATIYORUZ'

Aldığımız mantarın tamamını Japonya'ya satıyoruz. Mantardaki aroma ve tadın kaybolmaması için çok hızlı işlenmesi ve gönderilmesi gerekiyor. Çünkü bu kadar parayı aroması için veriyorlar. Bu mantarı ilk keşfettiğimiz yıllarda bir kişi günde ortalama 200 kilogram topluyordu. 1995-1996 yılları arasında 200 kilogram mantar bir Murat 124 parası ediyordu. Sonraki yıllarda Çin piyasaya girdiği için mantarın değeri düşmeye başladı."

HEDİYE EDİLEN MANTAR

En kaliteli mantarın Fethiye ve Antalya Söğütcuması'nda çıktığını belirten Yeter, bu bölgenin ardından Beşkonak, Seydişehir, Ermenek, Taşkent, Hadim, Gündoğmuş ve Adana Feke'nin geldiğini anlattı. Matsutake mantarının en belirgin özelliğinin tadı olduğunu ifade eden Umut Yeter, "Matsutake mantarı, mersin yaprağı, sedir ormanı gibi kokar. Mantarı yediğiniz zaman kan akışınız yavaşlar, vücut biraz uyuşur. Çok güzel bir kokusu vardır. Japonlar matsutake mantarını kutsal bir yiyecek olarak da gördükleri için bu yiyeceği değer verdikleri birisine hediye olarak da gönderirler" diye konuştu.