‘Irak, Suriye ve İran’daki aşırı kuraklık iklim değişikliğinden kaynaklı’

World Weather Attribution (WWA) tarafından yapılan bir araştırmaya göre Irak, Suriye ve İran'da yaşanan "aşırı kuraklık", özellikle petrol, gaz ve kömürün yakılmasından kaynaklanan küresel ısınma olmasaydı yaşanmayacaktı.

WWA çalışması, iklim değişikliği nedeniyle yüksek sıcaklıkların "kuraklık ihtimalini çok daha olası hale getirdiğine dikkat çekti.

Çalışmada yüksek sıcaklıkların “Suriye ve Irak'ta yaklaşık 25 kat, İran'da ise 16 kat daha olası hale getirdiği” kaydediliyor.

Bilim insanları, "İnsan kaynaklı iklim değişikliği böyle bir kuraklığın yoğunluğunu öyle arttırdı ki, 1.2C daha soğuk bir dünyada kuraklık olarak sınıflandırılmayacaktı" dedi.

Araştırma, "yıllarca süren çatışma ve siyasi istikrarsızlık" nedeniyle var olan kırılganlığın da insanların kuraklığa müdahale etme kabiliyetini azaltarak "insani bir felakete" yol açtığını ortaya koydu.

Araştırma, etkilerin en şiddetli olduğu iki bölge olan İran ve Suriye ile Irak'tan geçen Dicle ve Fırat nehirleri havzasında Temmuz 2020'den Haziran 2023'e kadar olan döneme odaklandı.

Bilim insanları yaptıkları açıklamada, her iki bölgenin de şu anda ABD Kuraklık İzleme ölçeğine göre sınıflandırılan "aşırı kuraklık" yaşadığını kaydetti.

Imperial College London Grantham Enstitüsü'nden çalışmanın eş yazarı Friederike Otto, "2020'deki oldukça iyi yağışlar ve iyi hasatların ardından, üç yıl süren çok düşük yağışlar ve ardından çok yüksek sıcaklıklar, tarımsal içme suyuna erişim üzerinde çok ciddi etkileri olan bir kuraklığa yol açtı" dedi.

İran'ın Semnan Üniversitesi'nden ortak yazar Mohammad Rahimi, çevrimiçi bir brifingde daha iyi kaynak yönetimi çağrısında bulundu.

Rahimi, "Tarihsel olarak çok fazla yağmur almadık, bu yüzden bu bölgemiz için normal, ancak sıcaklıktaki artış yeni bir konu" dedi.

Rahimi'ye göre önümüzdeki yıllarda artan sıcaklıklar bölgedeki yağışların çoğunu buharlaştırma tehdidi yaratıyor.

İran ve Irak’ta son yıllarda tarımsal üretimde, özellikle de buğday çiftçileri arasında ciddi bir düşüş yaşandı. Ayrıca azalan nehir akışları ve su kirliliği balıkçılar için çok az av bıraktı.

WWA'ya göre Eylül 2022 itibariyle kuraklık Suriye'de kırsal alanlarda yaşayan yaklaşık iki milyon insanı yerinden etti.

Açıklamada, İran'da su kıtlığının "komşu ülkelerle gerginliklere yol açtığı" ve gıda fiyatlarının yükseldiği belirtildi.

Bilim insanları "uzun süreli şiddetli kuraklıkların artık nadir görülen olaylar olmadığı" konusunda uyardı.

Uzmanlar şiddetli kuraklıkların Suriye ve Irak'ta her on yılda bir, İran'da ise her on yılda iki kez yaşanması bekliyor.

Rahimi, "Isınmanın her derecesiyle birlikte Suriye, Irak ve İran yaşanması daha da zor yerler haline gelecek" dedi.