Irak Çevre Bakanı'ndan kanser itirafı

Irak Çevre Bakanı Jassem al-Falahi, petrol üretiminden kaynaklanan kirliliğin Basra ve çevresinde görülen kanser oranlarındaki artışın ana nedeni olduğunu kabul etti.

Bakan'ın açıklamaları BBC Arapça'nın Basra yakınlarındaki petrol sahalarına yakın yaşayan toplulukların yüksek lösemi riski altında olduğunu ortaya koyan araştırmasının ardından geldi.

Bu durumdan petrol sondajı sırasında açığa çıkan gazın çok fazla yakılması sorumlu tutuluyor.

Çevre bakanının BBC'nin HARDtalk programına yaptığı yorumlar, Irak başbakanı tarafından verilen ve BBC Arapça tarafından görülen, çalışanlarının kirliliğin neden olduğu sağlık zararları hakkında konuşmalarını yasaklayan gizli bir emre rağmen geldi.

Petrol Bakanı İhsan Abdül Cabbar İsmail'in BBC Arapça'ya daha önce yaptığı ve kanser oranları ile petrolden kaynaklanan hava kirliliği arasındaki tüm bağlantıları reddettiği yorumlarla da doğrudan çelişiyor.

Basra'daki petrol sahalarının yakınında yaşayan halk uzun zamandır yüksek lösemi oranlarının petrol sahalarında alevlenen gazlardan kaynaklandığından şüpheleniyor.

Bu sahalardan çıkan gazlar, yüksek oranda kirletici olan karbondioksit, metan ve siyah kurumun güçlü bir karışımını yaydıkları için tehlikeli olarak nitelendiriliyor.

HARDtalk Arabic'e verdiği röportaj sırasında Al-Falahi, petrol bakanlığının daha önce personelinin en büyük petrol sahası olan Rumaila'da kirlilik izleme kontrolleri yapmasını engellediğini de açıkladı.

Rumaila, dünyadaki diğer tüm petrol sahalarından daha fazla gaz yakıyor ve Irak hükümetine ait. Sahanın baş yüklenicisi olan BP, BBC'nin bulgularından "son derece endişe duyduğunu" açıkladı.