​​​​​​Hizbullah Tugayları’ndan Irak Cumhurbaşkanı Salih'e tehdit

İran destekli Hizbullah Tugayları, Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih’i tehdit ederek, ABD Başkanı Donald Trump’la görüşmemesini istedi.

ABD’nin 3 Ocak günü Bağdat’ta İranlı General Kasım Süleymani ile Haşdi Şabi ikinci sorumlusunu öldürmesinin ardından, ABD’ye karşı harekete geçen Haşdi Şabi İran yanlısı gruplar, Irak Cumhurbaşkanını tehdit ederek krizi yeni bir aşamaya taşındı.

'TRUMP'LA GÖRÜŞME!'

Haşdi Şabi bünyesindeki İran yanlısı Hizbullah Tugayları (Ketaib Hizbullah) Güvenlik Sorumlusu Ebu Ali Askeri, Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih’i, ABD Başkanı Donald Trump’la öngörülen görüşmesi konusunda tehdit etti. Twitter üzerinde açıklama yapan Askeri, Trump’la görüşmesi halinde Salih’i Bağdat’tan kovmakla tehdit etti.

İRAN'IN TEHDİDİ Mİ?

Siyasi uzmanlar ve Iraklı analistler, Salih’in resmi olarak Irak ordusuna bağlı İran yanlısı bir grup tarafından tehdit edilmesi ile Irak’taki karmaşıklığın, bir askerin grubun cumhurbaşkanını tehdit etmeye varacak düzeyde derinleştiğine işaret ediyor. Uzmanlar, bu tehdidin İran’ın kendi tehdidi olarak görülmesi gerektiğini belirtiyor.

SADR'DAN YABANCI GÜÇLERE KARŞI GÖSTERİ ÇAĞRISI

Öte yandan Irak, Süleymani ve Mühendis'in öldürmesinden sonra yeniden gündeme gelen yabancı güçlerin çıkarılması için çalışmalar yürütüyor.

Şii grupların baskısı sonucu 5 Ocak’ta Irak Parlamentosu Irak’taki yabancı güçlerin çıkarılması için karar aldı. Ancak başta Türkiye olmak üzere ABD ve Koalisyon güçleri, çıkmayacakları açıklanmasında bulundu. Iraklı Şii gruplar Irak’taki tüm yabancı güçlerin çıkmasını istiyor. Parlamento kararı alınmasına rağmen başta Türkiye ve ABD olmak üzere Koalisyon güçlerinin çıkmayı reddetmesi, Şii Lider Mukteda El Sadr tarafından tepkiyle karşılandı.

Irak’taki Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr, ülkedeki ABD askeri varlığına karşı halkı milyonluk gösteriye çağırdı.

Twitter hesabından açıklama yapan Sadr, “Gösteri düzenleyin, ileri doğru yürüyün. Ülkemde yabancılara yer yok” dedi.

Sadr, “Halkın sesinin aslan kükremesi gibi olduğunu biliyor muydun? Bu kükreyiş yükselirse, zafer içindir ve bu bütün yabancıları dize getirir” ifadesini kullandı.

Sadr’ın açıklamaları üzerine 24 Ocak Cuma günü Irak’ta yabancı güçlerin varlığına karşı “milyonluk gösteri” düzenlenmesi bekleniyor.