Hindistan’da 150’yi aşkın çocuk ensefalit kurbanı oldu

Hindistan’ın kuzeyindeki yoksul Bihar eyaletinde ölümcül ensefalit salgını nedeniyle 150’yi aşkın çocuk hayatını kaybetti.

Sağlık makamları tarafından verilen son bilançoya göre, Bihar eyaletindeki ilçelerde 152 çocuk ensefalit (beyin iltihabı) hastalığı nedeniyle hayatını kaybetti. Bunlardan 131’inin salgının merkezi olarak değerlendirilen Muzaferpur’daki iki hastanede can verdikleri belirtildi.

Hafta sonu, bilanço 118 ölü olarak açıklanmıştı. Durumun ağırlaşması üzerine Hindistan Yüksek Mahkemesi hükümetten, aşırı sıcakların etkisi altındaki sözkonusu yoksul bölgede ensefalit hastalığına karşı alınan tedbirleri kendisine bildirmesini istedi.

Bilimsel araştırmalar, bu ölümcül dalganın liçi tohumlarında bulunan bir zehir nedeniyle yaşandığını gösteriyor. Her yıl Mayıs ile Temmuz arasında, liçi hasadı döneminde Bihar eyaletinde benzer vakalar ortaya çıkıyor.

Kurbanlar, hastalığın bulaşmasından sonra hızlı bir şekilde aşırı ateş, çırpınma ve kusma krizleri yaşıyor. Çoğu vakalar, eğer hızlı bir şekilde tedavi edilmezse, ölümle sonuçlanıyor. Muzaferpur idari sorumlusu, sağlık makamlarının olası kayıtsızlığına karşı soruşturma başlattı.

Bihar eyaletinde 355’i 2014 yılında olmak üzere son 10 yıl içerisinde 1350’yi aşkın çocuk ensefalit hastalığından öldü.