Himalayaların üçte ikisi 2100’e kadar eriyebilir

Yayınlanan bir araştırmaya göre, sera gazı emisyonlarında bir değişim olmazsa Himalayalar ve Hindukuş buzullarının üçte ikisi 2100 yılına kadar eriyebilir. Bu ihtimal gerçekleşirse, Asya’nın büyük ırmakları istikrarsızlaşabilir.

Hindukuş-Himalaya dağlık bölgesi, Afganistan’dan Myanmar’a 3.500 kilometrelik bir alanı kapsıyor. Bilim insanlarına göre, buz rezervleri nedeniyle üçüncü Kutup olarak da adlandırılan bu bölge tehlike altında.

Bu dağlık bölge, Ganj nehrinden Mekong’a, oradan Sarı Irmak'e kadar Asya’nın 10 büyük akarsuyunu besliyor. Bu akarsuların etrafında ise yerleşim alanları var.

Dağlık hattın aşağı kısımlarındaki buzullar, küresel ısınma tehdidi altında bulunuyor. Dağlık hatta, dünyanın en yüksek zirvesi olarak bilinen Everest ve K2 dağı var.

Katmandu merkezli hükümetler arası bir örgüt olan l'International Centre for Integrated Moutain Development (ICIMOD) öncülüğünde 350’yi aşkın araştırmacı ve uzmanın katıldığı bu araştırma, beş yıl sürdü.

ICIMOD’dan raporun sorumlusu Philippus Wester, “Duymadığınız bir iklim krizidir bu” dedi.

Araştırmaya göre, 2015 Paris İklim Anlaşması çerçevesinde küresel ısınma sanayi öncesi döneme göre +1,5°C ile sınırlansa bile, Hindukuş-Himalaya dağlık bölgesi 2100’e kadar buzulların üçte birini kaybedecek. Bu erimenin, dağlık bölgede yaşayan 250 milyon kişi ve akarsu havzalarında yaşayan 1,65 milyar kişi için sonuçları olacak.