Hava kirliliği sigaradan daha ölümcül!

Yapılan bir araştırmaya göre atmosferdeki kirlilik sigaradan daha fazla insan öldürüyor. Hava kirliliği yılda 8.8 milyon kişinin ölümüne yol açıyor.

European Heart Journal dergisinde yayınlanan araştırmaya göre hava kirliliği, düşünülenden iki kat daha fazla ölümcül bir etkiye sahip. 12 Mart’ta yayınlanan araştırma, dünya genelinde yılda 8.8 milyon kişinin ölümünden hava kirliliğini sorumlu tutuyor. Bu erken ölümlerin yüzde 40 ila 80’inin kardiyovasküler hastalıklardan kaynaklandığı kaydediliyor.

Araştırmanın yazarları arasındaki Almanya’daki Mayence üniversitesinden Thomas Münzel, “Bu şu anlama geliyor; hava kirliliği her yıl sigaranın yol açtığından daha fazla ölüme neden oluyor” dedi.  Dünya Sağlık Örgütü’ne göre 2015 yılında 7.2 milyon kişi sigaradan dolayı hayatını kaybetti.

Münzel, “Sigara içmekten kaçınılabilir ama kirli havaya maruz kalmaktan kaçınılamaz” diye ekliyor.

Araştırmacılar, Avrupa’nın genelinde 2015 yılında 790 bin kişinin hava kirliliğinden öldüğünü belirtiyor. Bu ölümlerin 659 bini Avrupa Birliği’nin 28 ülkesinde gerçekleşti.

Dünya genelinde 2015 yılında hava kirliliği nedeniyle öldüğü belirtilen 8.8 milyon kişiden 2.8 milyonu Çin’de can verdi.

Daha önceki araştırmalar, hava kirliliğinin dünya genelinde 4.5 milyon kişinin ölümüne neden olduğunu ortaya koyuyordu. Alman araştırmacılar yeni bir metot kullanarak bu verileri gözden geçirdi. Bu çerçevede, enerji üretimi, sanayi, ulaşım ve tarım gibi insan faaliyetlerinden oluşan kimyasal bileşimlerle etkileşim halinde olan atmosferdeki gazlar dikkate alındı. Araştırmacılar daha sonra bu verileri, ölüm oranları ve maruz kalma oranları ile kombine eden bir istatistik modeli kullandı.