HAD'dan atlara yapılan zulme karşı Büyükada'ya davet

Hayvanlara Adalet Derneği (HAD), özgürlük ve adaleti savunan tüm kesimleri faytonlarda atların kullanılmasının sonlandırılması için 16 Eylül Pazar günü saat 16.00’da Büyükada’ya çağırdı.

Hayvan Hakları İzleme Komitesi’nin (HAKİM) raporuna göre, Adalar genelinde 272 fayton bulunuyor ve bin 540 at bu faytonlarda kullanılıyor. Yılda 400 at fayton kazalarında ve bakımsızlıktan yaşamını yitiriyor. Hayvanlara Adalet Derneği (HAD) avukatları yaşanan at ölümlerine karşı gerçekleştirilecek eyleme ilişkin çağrı yaptı. Avukat Hülya Yalçın, adalardaki fayton geleneğinin atlar için ciddi yaşam hakkı ihlali olduğuna dikkat çekerek, Pazar günü yapılacak eyleme herkesin katılması gerektiğine vurgu yaptı.

FAYTON TALEBİNDE BULUNMAZSANIZ ZULÜM BİTER

Faytonlara yönelik talebin devam ettiği sürece atlara yapılan zulmün de devam edeceğini belirten avukat Melike Özdemir de, “Sizler eğer fayton talebinde bulunmazsanız, atlara yönelik yapılan zulme ortak olmazsınız ve hayvanlara yapılan zulüm sona erer” dedi.

Avukat Barış Karlı ise, “Zulmün hafifletilmesini değil tamamen kaldırılmasını istiyoruz. Cumhurbaşkanı mitinginde atların özgürleştirileceğine dair söz vermişti. Cumhurbaşkanının bu sözü tutmasını istiyoruz. Bu zulme dur demek için herkesi Pazar günü saat 16’da Büyük Ada’ya bekliyoruz” diye konuştu.

Konuya ilişkin eylem çağrısı yayınlayan HAKİM şunları kaydetti:

“Adalar’da her yıl yüzlerce tutsak at ölüyor. Deniz, atların cansız bedenleriyle dolu. Buna ‘dur’ demek elimizde. Kavurucu sıcaklarda dur durak bilmeden koşturuldukları için ayakları kanayan, kış olunca öylece bir kenara bırakılan, acısı ve çaresizliği ancak yorgun gözlerinin içine bakıldığında görülen, sırtlarında şaklayan kamçıdan azad olmaları için Adalar’da, Türkiye’nin diğer illerinde kullanılan atların özgürlüğü için ‘daha iyi’ şartlar değil, faytonculuk sektörünün kaldırılmasını talep edelim.”

EYLEM İÇİN 8 OLUŞUM BİR ARAYA GELDİ

Faytonlarda atların kullanılmasının tamamen kaldırılmasının talep edileceği “Kitlesel Büyükada Eylemi” için Hayvan Özgürlüğü İnisiyatifi, Bağımsız Hayvan Hakları Topluluğu, Hayvanlara Adalet Derneği, Hayvanlarla Dayanışma İnisiyatifi, Vegan Aksiyon, Veganizm Özgürlüktür, Yıldız Teknik Üniversitesi Vegan Topluluğu, Ankara Vegan Platformu olmak üzere toplamda sekiz oluşum bir araya geldi.

Yıllardır sayısız protesto, basın açıklaması, imza kampanyaları ve sanatsal işlere konu olan faytonlarda atların kullanılması meselesi, Yenikapı’da düzenlenen Büyük İstanbul Mitingi’nde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Atları özgürlüğüne kavuşturacağız” demişti. Cumhurbaşkanı düzeyinde gündeme gelen at ölümleri, yapılan açıklamaların ardından İBB, Adalar’da toplu taşımanın elektrikli taşıtlarla yapılması kararı almış, Faytoncular Odası Başkanı Hıdır Ünal ise karara tepki göstererek, atalardan miras kalan bir şeyi Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın ortadan kaldıracağına inanmadığını dile getirmişti.

Saat 16.00’da Büyükada’da başlayacak eylem için saat 14.00’de Kadıköy’deki Adalar İskelesi önünde (Beşiktaş İskelesi yanında) toplanacak olan kitle, 14.20’de kalkan vapurla Büyükada’ya gidecek. Avrupa Yakası’ndan gelecekler ise, saat 14.00’de Eminönü’ndeki Adalar İskelesi’nden kalkan vapura (14.20’de Kadıköy’den hareket edecek vapurla aynı) binecek.