H&M'e üretim yapan işçiler açlık sınırında

Temiz Giysi Kampanyası'nın (CCC) yaptığı kapsamlı bir  araştırma, dünyanın ikinci büyük giysi satış şirketi İsveç firması H&M'e üretim yapan işçilerin,  yoksulluk sınırının altında yaşamak zorunda kaldıklarını gösterdi.

Temiz Giysi Kampanyası (CCC) ve sendikaların yoğun eleştirisi sonucu H&M, 2018 yılından itibaren şirkete üretim yapan 850 bin işçiye insanca yaşamaya yetecek bir ücret ödeme sözü vermişti.

CCC'ye göre aradan 5 yıl geçmesine rağmen H&M sözünde durmadı. Dünyanın değişik ülkelerinde şirkete üretim yapan işçilerin çalışma koşulları ve ücretlerinde bir iyileşme görülmedi.

'AÇLIK SINIRINDALAR'

Türkiye, Bulgaristan, Kamboçya ve Hindistan'da Mart-Haziran 2018 tarihleri arasında işçilerle yapılan görüşmeler veri alınarak hazırlanan raporda, Hindistan ve Türkiye'de H&M'e üretim yapan işçilerin yaşam ücretinin üçte birini, Kamboçya'daki işçiler de yarısından daha azını kazanıyor. Bulgaristan'da işçilere ödenen ücret ise yaşam ücretinin 10'da birinden daha az.

CCC'nin yayımladığı “HM: vaat edilen yaşam ücreti, gerçek ise açlık sınırı” başlıklı raporda Hindistan'da H&M'e üretim yapan bir işçi, ücretlerin çok düşük olmasından dolayı en temel ihtiyaçlarını karşılayabilmek için fazla mesai yapmak zorunda kaldığını söyledi.

Bulgaristan'daki işçiler de yasalarda belirlenen asgari ücreti alabilmek için fazla mesai yapmak zorunda.

İŞÇİLER ÇALIŞIRKEN BAYILIYOR

Düşük ücretler, kötü çalışma koşulları ve yüksek çalışma temposu yeterli ölçüde beslenemeyen işçilerin bayılma ve hastalanmalarına neden oluyor. Hindistan'da her üç kadın işçiden biri, Kamboçya'da her üç işçiden ikisi işyerinde çalışırken bayıldığını söylüyor.

Bulgaristan'da ise işçilerin çalışırken bayılmaları kanıksanmış. İşçilerden biri “Bir arkadaşımız çalışırken bayıldığı için işten atıldı” diyor.

Araştırmanın koordinatörlüğünü yapan Temiz Giysi Kampanyası'ndan Bettina Musiolek, yıl başı itibarıyla H&M'in verdiği sözü tutmadığını bildiklerini belirtikten sonra, “Fabrikadaki ücretler ve çalışma koşullarına ilişkin somut bulgular bizi yine de şoke etti” dedi.

Musiolek, H&M yöneticilerine “Yoksulluk ücretleri skandalı ve işçi hakları ihlalini durdurmaları” için derhal harekete geçmeleri çağrısında bulundu.

H&M ADİL YAŞAMA ÜCRETLERİ MÜCADELESİNİ VERİYORMUŞ!

H&M ise, 2013 yılında ücretlerin yükseltilmesi için verdiği sözü tutmadığı görüşüne katılmadığını açıkladı.

Şirkete göre H&M'e stratejik üretim yapan işyerlerinde çalışan 850 bin işçinin ücretlerini yükselten bir sistem yürürlüğe konuldu. Sendikaların işyerlerindeki konumları da yükseltildi.

H&M'in Sürdürülebilirlik Şefi Anna Gedda, yaptığı yazılı açıklamada “Son 5 yıl içinde yüzlerce meslektaşımın dünyanın dört bir yanında yaptıkları çalışmalardan onur duyuyorum. Biz hiç kimsenin daha önce yapamadığını gerçekleştirdik. Adil yaşama ücretlerinin koşullarının sağlanması mücadelesini veriyoruz” dedi.

Ücretlerin artırılması için başlattıları yaklaşık 1 milyon işçiyi ilgilendiren çalışmanın ilk evresinin beklentilerinin üzerinde başarılı olduğunu iddia etti.

ŞİRKETİN BÜYÜK ORTAĞI BİR GÜNDE 16 MİLYAR KRON KÂR ETTİ

Geçtiğimiz hafta kamuoyuna açıklanan 2018 yılının ilk üç çeyreğini kapsayan raporda H&M'nin beklentilerin üzerinde 54,8 milyar kron kâr ettiği belirtildi. Şirketin en büyük ortağı Stefan Persson'un hisse senetleri bir günde 16 milyar kron daha değer kazandı.