Guterres: İnsanlık dayanışma ile toplu intihar arasında tercih yapmalı

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Mısır’da toplanan iklim zirvesinde insanlığın dayanışma ve toplu intihar arasında tercih yapması gerektiğini belirtti.

Şarm El Şeyh kentinde düzenlenen COP 27 iklim zirvesinin açılış konuşmasını yapan Antonio Guterres, "Ayağımız hala gaz pedalındayken iklim cehennemine giden yoldayız" dedi.

“Yaşam mücadelemizi kaybetmek üzere olduğumuz” eleştirisinde bulunan Guterres, küresel ısınma ve hızlanan etkileri karşısında insanlığın ya “işbirliği yapması” ya da “yok olması” gerektiğini kaydetti.

Guterres, "İnsanlığın bir seçeneği var: iş birliği yapmak ya da yok olmak. Bu ya İklim Dayanışma Paktı ya da Toplu İntihar Paktı’dır” dedi.

BM Genel Sekreteri derinliğine bölünmüş bir dünyada, "gelişmiş ve gelişmekte olan ekonomiler arasında tarihi bir anlaşma, bir kolektif dayanışma paktı" oluşturulması çağrısını yineledi.

Bu anlaşmanın "fosil yakıtlara bağımlılığı ve kömürle çalışan enerji santrallerinin inşasını sona erdirilmesi", "herkes için uygun fiyatlı ve sürdürülebilir enerji" anlaşması olacağını söyleyen Guterres, Ukrayna başta olmak üzere başka krizlerin ikilim mücadelesini ikinci plana itmesinin “kabul edilemez, skandal ve kendi kendini yok edici olduğu” tepkisinde bulundu.

Guterres, “Unutmayalım ki doğaya karşı savaş başlı başına büyük bir insan hakları ihlalidir” dedi.