Güney Avrupa'da sıcaklık 48 dereceye çıkabilir

Uzay ajansı ESA'ya göre Güney Avrupa'da hava giderek ısınıyor. İtalya'da önümüzdeki günlerde 48 dereceye ulaşabilir. Kurdistan’da 40 dereceye varan ısı, depremde yerle bir olan bölgelerde hala barınaklarında yaşayan insanlar için risk oluşturuyor.

Güney Avrupa'da insanları sıcak bir hafta sonu bekliyor; birçok yerde sıcaklıklar 40 derecenin üzerine çıkacak. Avrupa uzay ajansı ESA'ya göre, Avrupa'da şimdiye kadar ölçülen en yüksek sıcaklıklara önümüzdeki günlerde ulaşılabilir. Sicilya'da 48 derece mümkündür. Yetkililere göre, önceki Avrupa rekoru olan 48,8 derece, Ağustos 2021'de Sicilya'nın Floridia kentinde ölçülmüştü.

İtalya günlerdir yüksek sıcaklıklardan mustarip. Sıcak dalgası adını Yunan mitolojisindeki çok başlı cehennem köpeğinden alan "Cerbero" nedeniyle, Çarşamba günü Sardinya ve Apulia'da 40 derece işareti kırıldı. Sağlık Bakanlığı, Birkaç şehir için en yüksek kırmızı alarmı ilan etti. Yüksek basınç bölgesi olan Roma, Floransa ve Bologna gibi yerlerde 40 dereceyi aşan sıcaklıklarla önümüzdeki hafta başlarında maksimum sıcaklığına ulaşması bekleniyor. Sardunya'nın bazı bölgelerinde 47 dereceye kadar varan sıcaklıklar var.

Yunanistan'ın başkenti Atina'da termometrenin Cuma günü 41 dereceye çıkması bekleniyorKültür Bakanlığı, Akropolis gibi arkeolojik alanların yöneticilerine, hava çok ısınırsa ziyaretçi mıknatıslarını birkaç saatliğine geçici olarak kapatmaları talimatını verdi. 

Türkiye'de de hafta sonu için yoğun sıcak bekleniyor. Ülkenin batısında önümüzdeki günlerde sıcaklıklar mevsim normal sıcaklığının on dereceye kadar, yurdun diğer bölgelerinde ise normallerin altı dereceye kadar üzerinde olacak. Şubat ayında meydana gelen depremle yerle bir olan Bakurê Kurdistan bölgelerinde 40 dereceye varan sıcaklıklara ulaşılabiliyor. Bu özellikle hala acil durum barınaklarında yaşayan insanlar için risk oluşturuyor.

İspanya'da bu yazın ikinci sıcak hava dalgası azalıyor. Aemet hava durumu servisi, yalnızca Gran Canaria'nın güneyi için en yüksek kırmızı alarmı verdi. Ancak anakarada, özellikle Endülüs'ün 40 dereceye varan sıcaklıklara sahip bazı bölgelerinde çok sıcak kalması bekleniyor.

Bulgaristan'da yılın ilk sıcak hava dalgası yaşanıyor. Yetkililer bugün en yüksek ikinci uyarı seviyesini, yani yılın başından bu yana en sıcak gün olan turuncuyu duyurdular. Plovdiv'de ve Tuna Nehri kıyısındaki Rusçuk'ta maksimum 41 dereceye varan sıcaklıklar var. 

Doktorlar, gün ortası sıcağından dışarıda kaçınılmasını ve tercihen siesta yapılmasını öneriyor. Bol, hafif giysiler, yeterince su içmek kadar önemli.

Yüksek sıcaklıklar, ölüm sayılarına da giderek daha fazla yansıyor: Pazartesi günü "Nature Medicine" dergisinde bir araştırma ekibinin bildirdiğine göre, 2022 yazında Avrupa’da 60 binden fazla sıcaklığa bağlı ölüm meydana geldi. 8 bin 173 ölümle Almanya, İtalya (18 bin 10 ölüm) ve İspanya'dan (11 bin 324 ölüm) sonra en çok ölü veren üçüncü ülke oldu.