Greenpeace'ten Trump'a: Ölü bir gezegende para kazanılmaz!

Çevre hareketi Greenpeace International Yürütme Müdürü, ABD Başkanı Donald Trump’ın Davos’taki Dünya Ekonomik Forumu’nda tasvir ettiği dünyanın yok olduğunu belirterek, “Ölü bir gezegen üzerinde para kazanılmaz” dedi.

Kasım ayında yeniden başkan olmak için seçim kampanyası yürüten Donald Trump, Davos zirvesinde ülkesinin hidrokarbon üretimi ve enerji alanındaki bağımsızlığına vurgu yaparken, yenilenebilir enerjileri ağzına bile almadı.

AFP’ye bir mülakat veren Greenpeace International Yürütme Müdürü Jennifer Morgan, yöneticilerin iklim üzerine çok konuştuğunu, panellere gençleri davet ettiğini ancak pratikte taahhütlerine uymadığını kaydetti.

Morgan, Trump’ın açıklamalarına ilişkin, “Belli ki, bilimsel bilgilerin ayırdında değil ya da kabul etmiyor, çünkü tasvir ettiği dünya yok ve ölü bir gezegen üzerinden para kazanılmaz” dedi.

Şirketler ve sivil toplumu ortak hale getirerek “tarafların yer aldığı bir kapitalizme” övgü teşebbüslerini de değerlendiren Morgan, “bana göre bu bir çeşit eğlence” dedi.

Morgan, Davos’taki zirveyi tanımlarken, “Tüm suçluların önünüzde olduğu çevresel bir savaş alanı ya da suç mahali gibi. Ama bunlar sadece hedefler, insanların değişmesi gerekiyor. Aktivistlerin çoğu dışarıda baskıyı sürdürmeli ama insanlarla yüz yüze kapışmak da fark yaratabilir” diye konuştu.

Özellikle bankaların Paris İklim Anlaşması çerçevesindeki taahhütlerine uymadığını ifade eden Morgan, Davos’a katılan 24 büyük bankanın toplamda fosil yakıtlara 1.400 milyar dolar yatırım yaptığına dikkat çekti. Morgan, “Bu bankaların taahhütlerine uyduğunu görmedikçe, onları ciddiye almayacağım” ifadelerini kullandı.