Gebelikte sildenafil tedavisi bebek ölümlerine yol açıyor

Hollanda’da gebe kadınlara uygulanan bir ilaç tedavisinin çok sayıda bebeğin ölümüne yol açtığı ortaya çıktı.

Amsterdam Üniversitesi’ne bağlı Academic Medical Centre (AMC) tarafından 2015 yılından bu yana yürütülen bir araştırmanın, çok sayıda bebeğin ölümü nedeniyle durdurulduğu duyuruldu.

AMC tarafından yapılan açıklamaya göre, 10 hastane ve 183 gebe kadının katıldığı deney sırasında annelere kan dolaşımını hızlandıran Sildenafil adlı ilaç verildi. Bu kapsamda 183 katılımcıdan 93’üne bu ilaçtan verilmişti.

Ancak araştırma sürerken doğan 78 bebekten 17’sinde akciğer sorunları oluşurken, 11’i de doğumdan sonra hayatını kaybetti.

Araştırmayı yürüten uzmanlar, Sildenafil adlı ilacın verilmesi nedeniyle ceninlerin akciğerlerine aşırı kan giderken, bu ise oksijen geçişini sınırladı.

Araştırmaya katılan kadınların doğurduğu 8 bebek daha yaşamını yitirirken, bu ölümlerin verilen ilaçla bağlantılı olmadığı da savunuldu.

Aynı araştırma kapsamında 90 gebe kadında Sildenafil verilmesi yerine plasebo etkisi amaçlandı. Bu kadınların doğurduğu sadece 3 çocukta akciğer sorunları görülürken, doğumdan sonra yaşanan 9 bebek ölümünün ise tedaviyle bağlantılı olmadığına dikkat çekildi.