Fransa’da tenis topu büyüklüğünde dolu yağışı: 1 ölü

Fransa’da hafta sonu şiddetli dolu yağışının bir kişinin ölümüne ve ağır maddi zarara yol açması ardından hükümet doğal afet durumu ilan etti.

Şiddetli dolu yağışı ülkenin merkez doğusunu vurdu. Cumartesi günü 51 yaşındaki alman bir turist, bir kamp alanında üzerine ağaç düşmesi sonucu hayatını kaybetti. Geniş tarım arazilerinde ürünler yok oldu, evler ve dayanıklı otomobil camları kırıldı. 

Romans-sur-Isère kentinde 15 dakika boyunca dolu benzeri görülmemiş bir şiddette dolu yağdı. Bir tenis topu büyüklüğündeki dolular, ağır hasara yol açtı.

Fransız medyasına göre komşu Pont-de-L'Isère komününde bir çiftçi, “Gerçekten de dünyanın sonu geldi sandık” dedi.

Çektiği görüntüleri gösteren çifti, “Her şey mahvoldu, hiç böyle bir şey görmedim. Düşenler buz blokları gibiydi” dedi.

Tarım sendikası bölge federasyonu FNSEA başkanı Gregory Chardon da “ilk kez böyle bir şey” gördüklerini söylerken, “geniş bir alana yayılan hasar çok büyük” dedi.

Olay yerinde hasarı gözlemleyen Tarım Bakanı Didier Gauillaume, “Durum gerçekten dramatik” dedi. Hükümet, etkilenen bölgelerde doğal afet durumu ilan etti.

Meteoroloji servisi, Pazar sabahı yayınladığı bilançoda sadece Cumartesi günü 23 bin 371 şimşek çaktığını ve rüzgarın şiddetinin saatte 111 kilometreye çıktığını bildirdi.

Fransa’nın Isère, de Savoie ve Haute-Savoie gibi komşu illerinde de ağır hasarlar oluştu. Ormanlar da dolu ve şiddetli rüzgarların mağduru oldu.

İSVİÇRE’DE DE BİR ÖLÜ

Fırtına nedeniyle İsviçre’de de bir turist Cenevre açıklarındaki Leman gölünde boğularak can verdi. Turistin eğlence gemisinin battığı bildiriliyor.