Fransa’da su tasarrufu, Almanya’da petrol kullanma kararı

Haftalar ve hatta aylardır yağmur yağmaması nedeniyle aksayan nehir trafiği Almanya’ya 7 yıl aradan sonra rezerv petrollerini kullanma kararı aldırırken, Fransa’da 60’ın üzerinde ilde su tasarrufu önlemleri alınacak.

Avrupa ülkelerinde bu yıl hakim olan kurak havalar nedeniyle birçok nehir ve ırmağın su seviyesi ciddi oranda düşmüş durumda. Bundan dolayı Fransa ile Almanya arasında yüzlerce kilometrelik sınır hattını çizen Ren nehrinin yanı sıra birçok nehir ile ırmakta taşımacılık ve turizm faaliyetleri ciddi oranda azaltıldı.

Birçok şirketin ham madde ihtiyacının karşılanamamasına yol açan bu kurumanın enerji ürünlerinin transferini de ciddi olarak etkilediği biliniyor.

FRANSA’NIN ÜÇTE İKİSİNDE SU TASARRUFU GÜNDEMDE

Nehir seviyelerinin düşmesinden en çok etkilenen ülkelerin başında ise Almanya ve Fransa geliyor. Fransa’da 60’ın üzerinde ilde su kullanımına kısıtlamalar getirileceği duyuruldu.

Dün duyurulan karara göre, Avrupa kıtasındaki Fransa topraklarında bulunan 96 ilden en az 65’inde su tasarrufuna dair önlemler gündemde. Fransa’da nehir sularının azalmasının yanı sıra yağış almamaları nedeniyle birçok tarım sektörü de ciddi zarar gördü.

ALMANYA 7 YILDAN SONRA İLK KEZ REZERVLERİ KULLANACAK

Almanya’da ise, nehir taşımacılığının aksaması nedeniyle enerji alanında sıkıntılar baş gösterdi. Hollanda’nın Rotterdam şehrindeki petrol merkezlerinden Ren nehri üzerinden taşınan petrolün azalmasıyla birlikte dizel, benzin ve uçak yakıtlarındaki sıkıntıları aşmak için Federal Ekonomi Bakanlığı tarafından rezerv petrolleri kullanma kararı alındı.

Bu kapsamda Köln şehri ile Hessen, Baden-Württemberg, Rheinland-Pfalz ve Bavyera eyaletlerine dizel ve benzin gibi yakıtlar federal rezervlerden aktarılacak. En az üç eyalette ise uçak yakıtı sıkıntısı olduğu için destek verilecek.

EN SON 2011’DE KULLANILMIŞTI

Almanya’da anayasa maddesi gereği, ağır kriz durumlarında kullanılmak üzere hükümetin belirli bir petrol rezervini dolu tutması gerekiyor. Bu rezerv veya stoklar en son 2011 yılında Libya’ya yönelik NATO müdahalesi sırasında kullanılmıştı. Ondan öncesinde ise 2005 yılındaki Katrina Kasırgası ile 1991 yılındaki Irak-Kuveyt krizi sırasında rezerv petrollere ihtiyaç duyulmuştu.