Ev işçilerinin yüzde 94’ü sosyal güvenlikten yoksun

Uluslararası Çalışma Örgütü tarafından yayınlanan bir rapora göre küresel alanda ev işlerinde çalışanların yüzde 94’ünün sosyal güvenlikten yoksun olduğu belirtildi.

Raporda hane halklarının en kişisel ve bakım ihtiyaçlarına destek olarak topluma yaptıkları hayati katkıya rağmen, dünyadaki 75,6 milyon ev işçisinin sosyal güvenlik hakları oldukça zayıf.

Ev işçilerinin yüzde 76,2'sini (57,7 milyon kişi) kadınla oluşturuyor. Avrupa ve Orta Asya'da ev işçilerinin  yüzde 57,3'ü yasal olarak tüm yardımlardan faydalanabilirken Amerika kıtasındaki ev işçilerinin  yüzde10'undan biraz fazlası yasal olarak güvence altında.

Önemli sayıda ev işçisinin istihdam edildiği ülkeleri içeren Arap Devletleri, Asya ve Pasifik ve Afrika bölgelerinde ise çalışanların tam güvenceye sahip olması oldukça nadir görülen bir durum.

YETİŞKİN İŞGÜCÜNÜN YÜZDE 60’INDAN FAZLASI GÜVENCEYE SAHİP DEĞİL

Raporda ayrıca dünyadaki yetişkin işgücünün yüzde 60’ından fazlasının kayıt dışı ekonomide çalıştığı belirtildi.

BM Uluslararası Çalışma Örgütü'ne bağlı İşçi Faaliyetleri Bürosu (ACTRAV) tarafından 7 Temmuz 2022 tarihinde Cenevre'de açıklanan bir rapora göre ise, kırsal kesimde çalışan işçiler için sosyal koruma "bir hayal olmaya devam ediyor".

Afrika, Asya, Orta Asya, Avrupa ve Latin Amerika'daki 15 ülkeyi kapsayan 16 vaka çalışmasına dayanan raporda çocuk işçilerin de yüzde 95’inin tarım alanında çalıştırıldığı ifade edildi.