Et ve soya ihracatı orman katliamında rol oynuyor

Brezilya’da Amazon ormanlarındaki talanın nedenlerinden biri olarak AB’ye yapılan soya ve sığır eti ithalatı gösterilirken, AB-Mercosur Serbest Ticaret Antlaşması’nın bu talanı hızlandırmasından endişe ediliyor.

Science dergisinde ‘Brezilya Tarım Ticaretinin Çürümüş Meyveleri’ başlığıyla yayınlanan makalede, Brezilya’dan yapılan soya ve sığır eti ihracatının Amazonas ve Cerrado eyaletlerindeki orman katliamlarıyla bağına dikkat çekiliyor.

Brezilya’da her yıl on binlerce hektarlık ormanın yok edilmesine işaret edilen makaleye dair araştırmada, ülkedeki 815 bin parsel tarım alanının yasalara uygun olup olmadığı irdelendi.

Ülkedeki tarımsal faaliyetlerin büyük oranda orman kesimlerine neden olmadığı belirlenen araştırmada, illegal orman kesimlerinden ise çok az sayıdaki bazı tarım şirketlerinin sorumlu olduğu anlaşıldı. Buna göre, ülkedeki tarımcıların yüzde 2’si Amazonlardaki illegal kesimlerinin yüzde 62’sinden sorumlu.

AB’YE ET İHRAÇ EDENLERİN ÇOĞU İLLEGAL ORMAN KESİYOR

Science dergisindeki makalede dikkat çekilen sonuçlara göre, Avrupa Birliği (AB) ülkelerine ihraç edilen soya ile sığır etinin önemli bir kısmı doğrudan orman kesimlerine neden oluyor. AB’ye ihraç edilen soyanın yüzde 22’si, sığır etinin yüzde 60’ından fazlası doğrudan illegal orman kesilerek oluşturulan tarımsal alanlarda elde ediliyor.

AB’ye yıllık ihraç edilen 10 milyon tona yakın soyanın 2 milyon tonluk kısmı Amazonları korumaya yönelik yasalara aykırı biçimde yetiştirildiği tespit edildi.

Ayrıca genel toplamda her yıl kesilen 4,1 milyon büyükbaş hayvanın 500 bin kadarı illegal orman kesimlerinin yapıldığı alanlarda yetiştiriliyor.

SERBEST TİCARET ANTLAŞMASI’NDAN SONRA DAHA DA KÖTÜLEŞEBİLİR

Avrupa’daki hayvan yetiştiriciliğinde kullanılan soyanın önemli bir kısmı Brezilya kaynaklı. Yine AB’nin ithal ettiği büyükbaş hayvan etinin önemli bir kısmı bu ülkeden geliyor.

AB ile Brezilya ve Arjantin’in de üyesi olduğu Mercosur adlı birliğin üyesi ülkeler arasında imzalanacak serbest ticaret antlaşması da bu açıdan endişeleri arttırıyor. Zira serbest ticaret antlaşmasıyla birlikte daha ucuz olduğu gerekçesiyle Brezilya’dan ithalatın artacağı, bunun da illegal orman keserek tarım alanı açanları cesaretlendireceği vurgulanıyor.

Science dergisindeki makalede, antlaşmanın orman kesimlerinin yanı sıra artacak hayvan yetiştiriciliği nedeniyle atmosferde sera etkisi yaratan karbondioksit ve metan gazlarının salınımını arttıracağına işaret ediliyor.