El Niño, iguanalar, deniz aslanları ve kaplumbağaları tehdit ediyor

Yoğun olarak geçeceği tahmin edilen El Niño fenomeni, özellikle iklim krizine en çok maruz kalan yerlerden biri olan Ekvador'daki Galapagos takımadalarını ve istisnai iguana kolonileri de dahil olmak üzere savunmasız türleri vuracak.

60 yıla kadar yaşayabilen bu deniz iguanası türü, aşırı iklim olaylarının bir üreticisi olarak değerlendirilen El Niño ile bağlantılı olarak okyanus yüzeyindeki sıcaklık artışından en çok tehdit edilen türlerden biri olarak önem kazanıyor.

İsviçre RTS medyasına göre Galapagos Koruma Derneğin yöneticisi Washington Tapia, "Birçok okyanus akıntısının birleştiği bir yerdeyiz, bu da iklim değişikliğinin bir ürünü olan El Niño gibi olayların takımadalardaki birçok tür üzerinde ciddi bir etkiye sahip olduğu anlamına geliyor" diye belirtiyor.

Tapia, “Deniz iguanaları çoğunlukla sahillerde deniz yosunu yerler ve El Niño mevsiminde nadir hale gelen yiyecekleri aramak için açık denizde uzun mesafeler yüzemezler" diyor.

ABD Okyanus ve Atmosfer Dairesi (NOAA), 8 Haziran'da El Niño'nun başladığını duyurmuş,  bazı bölgelerde "yeni sıcaklık rekorları kırabileceği" uyarısında bulunmuştu.

Ortalama olarak her iki ila yedi yılda bir meydana gelen ve genellikle dokuz ila on iki ay arasında süren doğal bir iklim olayı olmasına rağmen, Dünya Meteoroloji Örgütü'ne (WMO) göre El Niño “insan faaliyetlerinin yol açtığı iklim değişiklikler koşullarında” gerçekleşiyor.

Galapagos Ulusal Parkı'nın yöneticisi Danny Rueda, El Niño'nun yoğunluğu ve sıklığı değişkenlik gösterse de, fenomenin "Galapagos'u kalıcı olarak vurduğunu” belirtiyor.

El Niño, 1997'de tüm mercan kolonilerini ağartıp Galapagos Adaları'ndaki hayvan türlerini yıkıma uğratmandan önce ilk uyarıyı 1982'de yapmıştı. Tahminlere göre bu, bu büyüklükteki üçüncü El Niño yaşanacak.

Galapagos Ulusal Parkı'nın yöneticisi Danny Rueda, yılın bu zamanında, normalde bir "soğuk su akışı" yaşandığını, ancak hala çok sıcak bir su akışına sahip olduklarını belirtiyor.

Galapagos türleri, direnç sayesinde iklim anormalliklerinde hayatta kalabilir. Ancak bu varyasyonlar çok sık ve çok yoğun bir şekilde ortaya çıkarsa, doğum oranı ile ölüm oranı arasındaki dengenin bozulma riski var.

El Niño, Galapagos'ta geçmişte penguen ve karabatak popülasyonunu yüzde 30 oranında azalttı ve takımadalardaki en savunmasız dört tür olan deniz aslanlarını ve deniz iguanalarını da etkiledi.

1.000 ila 1.500 arasında olduğu tahmin edilen penguenler ve karabataklar, dünyada dalış yeteneğine sahip tek deniz iguanalarından bile daha fazla etkilenebilir. Şiddetli yağmurlar, yuvalarını su basacağı ve yumurtalarını kaybedeceği için deniz kaplumbağası ve kaplumbağa popülasyonlarını etkileyebilir.

Danny Rueda, "Doğal bir fenomen olduğu için önleyici tedbirlerimiz yok" derken, “Yapılacak tek şey fenomenin bu savunmasız popülasyonları ne kadar etkilediğini bilmek için yuvalamadan sonra nüfus rakamlarına sahip olmak" diyor.

Bu nedenle, hayvan popülasyonunun izlenmesinin, bu yeni El Niño'nun yoğunluğunun ve etkisinin belirlenmesini mümkün kılacağı ifade ediliyor.