Ekonomik kriz ekmeği de vurdu

Türkiye ve Kuzey Kürdistan'daki ekonomik kriz, halkın en temel ihtiyacı olan ekmeği de vurdu. Kriz nedeniyle fırıncılar ekmeği küçültme yoluna gitti. 

Türk devletinin savaş politikaları sonucu yaşanan ekonomik kriz gittikçe derinleşiyor. Van sakinleri ekmek alamayacak duruma geldi. Kriz nedeniyle fırıncılar ekmeği küçültme yoluna gitti. Van’da 250 gram olan ekmeğin gramajı, 200 grama düşürülmesine rağmen, fiyatı ise yüzde 20 yükseltildi.

Ekmeğin gramının düşürülmesine rağmen fiyatının yükselmesi tepkilere neden oldu. Van’da 900 kuruş olan ekmek 1 lira 10 kuruşa çıkartıldı. Ekmeğe yapılan zamla birlikte çörek ve simidin fiyatı da arttı. Simit ve çöreğin fiyatı ise 1 lira 25 kuruşa çıktı. 

Devletin Kürtlere yönelik yürüttüğü savaş ve yol açtığı ekonomik kriz, Kürt kentlerinde işsizliği ve yoksulluğu arttırdı. Başta Van, Hakkari, Ağrı, Muş, Bitlis ve tüm Kürdistan illerinde işsizlik yüzde 50’nin üstünde.

İşsizliğin bu kadar yüksek olduğu kentlerde üretim ve ticaret de yapılmıyor. AKP hükümeti, Kürt yurttaşların ticaret yapmaması için tüm sınır kapılarını kapattı. Sınır ticaretinin yanı sıra yayla ve meralar yasaklandı. Üretimi yapılan birçok ürüne kota konuldu. Yasaklar nedeniyle ticaret, tarım ve hayvancılık bitme noktasına geldi. 

ERDOĞAN’IN SAVAŞ SÖYLEMİ TEPKİLERE NEDEN OLUYOR

Esnafın zor ayakta durduğu, halkın ise ekmek alamayacak duruma geldiği bir dönemde,  Türk Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın savaş söylemi tepkilere neden oluyor.  Hiçbir üretimin olmadığı, tüm ürünlerin dışarıdan alındığı ülkede esnaf ve halk zor durumda.

Hemen hemen her gün temel ürünlere yapılan zamlar nedeniyle, esnaf mal alamıyor. Ürün fiyatlarının çok yüksek olması kent sakinlerini de çok zorluyor. Halkın temel gıdaları arasında bulunan birçok ürün yüzde 50 ile yüzde 100 oranında zamlandı. Yüksek zamlar nedeniyle esnaf, ürün alamadığı gibi, halka da satamıyor. 

Kent sakinleri artık tam ekmek alamadığı için yarım ekmek almak zorunda kalıyor. Krizin böyle devam etmesi halinde ise çeyrek ekmeğin de çok yakında çıkarılacağı belirtiliyor. Kriz nedeniyle ülkenin batma noktasına geldiğini dile getiren Van halkı, Erdoğan’ın savaş politikalarına tepki gösterdi. Kent sakinleri, artık ekmek alamaz durumda iken Erdoğan’ın yeniden Kürtler saldırmasının kabul edilemez olduğu tepkisinde bulunuyor.