Ekonomik kriz balcıları da etkiledi

Erzirom’un Qereçan ilçesinde arıcılık yapan Şiyar Karagöz, ekonomik krizin sektörlerini olumsuz etkilediğini söyledi.

Qereçan’da (Karaçoban) üretilen bal, el değmemiş doğası, endemik ve binbir çeşit bitkileri nedeniyle yurttaşlar tarafından yoğun rağbet görüyor, ancak balcıları da ekonomik kriz vurdu.

Erzirom’un Qereçan ilçesinde halkın geçim kaynakların biri de arıcılık. Doğası ve binbir çeşit bitkilere sahip olan ilçede üretilen bal, başta Kurdistan kentleri olmak üzere tüm Türkiye kentlerine satılıyor. Erzirom’un Qereçan ilçesinde arıcılık yapan Şiyar Karagöz, arıcılık mesleğiyle geçimlerini sağladıklarını belirterek, ürettikleri balın ise tamamen doğal ve sağlıklı olduğunu söyledi. 1970’ten beri Karaçoban ilçesinde arıcılık yaptıklarını söyleyen Karagöz, 5 nesildir bu işi yaptıklarını vurguladı. Karagöz, “Bu bal, Hınıs ve Karaçoban ovasının zengin bitkilerinden meydana geliyor. Bu özelliğiyle çok lezzetli ve doğal bir baldır” dedi.

Burada ürettikleri balı, başta çevre iller olmak üzere Amed, Êlih, Mêrdîn, Erzîngan ve Mûş gibi illerde sattıklarını dile getiren Karagöz, “Son birkaç yıldır perakende satış da yapıyoruz. Kargo yoluyla başta metropol kentleri olmak üzere tüm kentlere balımızı satıyoruz. Tüm bunlara rağmen Türkiye’de yaşanan ekonomik kriz, bizim sektörü de etkiledi. Yükselen enflasyon, fiyatları olumsuz etkiledi. Üç yıl öncesine kadar kilosunu 50 ile 60 TL arasında satarken, bugün ise maalesef 200 TL’ye satmak zorunda kalıyoruz. Bu durum ister istemez bizi de etkiliyor. İki yıl önce 50 TL verdiğimiz balı, bu yıl 200 TL satınca ister istemez sıkıntılar yaşıyoruz. Bu fiyat yüksekliği elimizde değil. Daha önce 7 lira olan nakliye ücreti, bu yıl 40 liranın üstünde oldu. Bu durum hem bizi hem de müşterilerimizi etkiledi.”