Ekonomi büyüyor, işsizlik düşüyor ama borçlanma artıyor!

Tüm dünya Paradise Papers belgeleriyle hangi şirket ve bireylerin vergi kaçırdığını tartışırken, reel ekonomik verilerin gizlediği borçlanma gerçeği de dikkat çekiyor.

Almanya’da yapılan geniş kapsamlı bir çalışmaya göre, işsizliğin yüzde 5,4 gibi Avrupa’nın en düşük seviyelerine inmesine rağmen borçlanan bireylerin sayısı giderek artıyor.

Creditreform adlı kuruluş tarafından çıkarılan Almanya Borçlular Atlası adlı veriye göre, giderek borçlananlar arasında orta gelir düzeyinden insanlar yoğunlukta.

7 MİLYONA YAKIN KİŞİ AŞIRI BORÇLU

82 milyon nüfuslu ülkede her 10 kişiden birinin kazancından fazla harcamak zorunda kaldığı belirtilen çalışmada, 6,9 milyon kişinin aşırı borçlu olduğuna dikkat çekildi. Buna göre, geçtiğimiz yıla oranla bu sayı 65 bin kadar arttı.

Yeni borçluların neredeyse tümünü ise orta gelir düzeyindeki bireyler oluşturuyordu. Borçlanmanın dar gelirlilerden ziyade orta sınıfın sorunu olduğuna işaret edilen çalışmada, en alt ve en üst gelir düzeylerinden borçluların sayısının ise azaldığı kaydedildi.

ORTA SINIFIN BORÇLARI SOSYAL İZOLASYONA YOL AÇIYOR

Orta sınıfta gelirin belirli bir düzeyde olmasına rağmen gelirinden fazla harcama yapılmak zorunda kalınması birçok bireyi sosyal anlamda izolasyona mahkum ediyor. Duisburg-Essen Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmada, orta gelirli birçok bireyin borçlanmanın verdiği ‘utançla’ kendisini toplumun dışında tuttuğuna işaret ediliyor.

Almanya’daki ekonomik verilerin ‘iyi’ olmasına ve işsizlik oranlarının son yıllarda düzenli olarak düşmesine rağmen borçlanmanın farklı nedenleri olduğu tahmin ediliyor. Bunlar arasında işsiz kalmanın artık tali bir neden olduğu anlaşılırken, özellikle hastalık, bağımlılık ve kazalar gibi nedenler bireyleri borçlanmaya ittiği tespitine yer veriliyor.

KADINLAR VE YAŞLILAR ARASINDA DAHA FAZLA

Yapılan bir başka çalışmaya göre ise, yeni borçlular arasında 50 yaş üstü bireyler ile kadınlar önde geliyor. Son bir yıldaki borçlular arasında 50 yaş üstü bireylerin oranı beşte dört olurken, 70 yaş üzeri aşırı borçlu bireylerin oranı yüzde 12 artarak 194 bine kadar çıktı.

Ayrıca yeni aşırı borçlu bireylerde kadınların oranının yüzde 60’ı bulması dikkat çeken bir diğer nokta.

Bremen, Berlin ve Sachsen-Anhalt eylaetlerinde aşırı borçlu yetişkinlerin oranı yüzde 14’ü bulurken, Bavyera ve Baden-Württemberg’de bu oranlar yüzde 7 ila 8 civarında.