Ekoloji Birliği'nden 'halkın toprakları peşkeş çekilecek' tepkisi

Ekoloji Birliği, Meclis'teki kanun teklifiyle halkın topraklarının şirketlere peşkeş çekileceğini belirtti.

Ekoloji Birliği, Meclis Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu’ndan geçen ve Meclis gündemine gelmesi beklenen “Elektrik Piyasası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifine” dair sanal medya üzerinden açıklama yaptı.

Açıklamayı okuyan Ekoloji Birliği Eş Sözcüsü Süheyla Doğan, bu kanun teklifiyle enerji ve maden şirketleriyle daha fazla imtiyaz verildiği ve işçi ve emek sömürüsünün ise daha fazla önünün açıldığını ifade etti. Kanunun geri çekilmesi gerektiğini dile getiren Doğan, “Kanun teklifi komisyonda jet hızlıyla geçti. Önümüzdeki günlerde ise genel kurula getirilmesi bekleniyor. Ancak önemli olan hususlardan biri ise bu teklif hazırlanırken meslek ve ekoloji örgütlerinin görüşü alınmadı. Komisyona ise 13 sektör örgütü davet edildi. Ekoloji birliği ve diğer örgütlerin katılımı ise pandemi nedeniyle engellendi” dedi.

Teklif ile 21 dağıtım şirketi, 881 enerji üretim sahibi, bin 722 enerji üretim tesisi ve çok sayıda maden şirketine çeşitli imtiyazlar sağlandığının bilgisini paylaşan Doğan, "Denetim kalkacak" vurgusunda bulundu.

'KÂR ŞİRKETLERE, ZARAR HALKA'

Açıklamada, şöyle denildi:

"Halkın, köylünün topraklarının sermayeye peşkeş çekilmesi süreci daha da hızlandırılıyor. Dağıtım şirketlerine çeşitli kolaylıklar sağlanarak daha fazla kâr elde etmeleri sağlanıyor. Ülkemizin her yerinde köylüleri ve halkı canından bezdiren, ekolojik yıkımlara yol açan, havayı, su kaynaklarını ve tarım alanlarını kirleten ve HES, JES ve RES’lere YEKDEM destekleri devam ettiriliyor. Jeotermal alanların ihale bedellerinin taksitlendirilmesi sağlanarak JES’lerin sayıca daha fazla artmasının önü açılıyor. Bir kez daha yineliyoruz, kanun teklifinde halk yok, enerji demokrasisi yok, enerji tasarrufu yok, enerji verimliliği yok, enerji kooperatiflerine teşvik yok, ekolojik duyarlılık yok. Teklifte, enerji ve maden şirketlerine daha fazla destek, daha fazla kıyak, kamu denetiminin ortadan kaldırılması, tüm yetkilerin Cumhurbaşkanı’nda toplanması, kârın şirketlere, zararın halka yıkılması ve ekolojik yıkım var.”

Açıklamada, partiler, demokratik kitle örgütleri, ekoloji örgütleri ve halk yasa teklifine karşı çıkmaya çağrıldı.