Dünyanın en büyük bitkisi keşfedildi: 180 kilometre

Bilim insanları Avustralya’nın batı kıyısında dünyanın en büyük bitkisini keşfettiler.

Bu keşif İngiliz Proceedings of the Royal Society B.  dergisinde yayınlandı.  Posidonia ailesinden bir deniz yosunu olan bitki, 180 kilometreye yayılıyor ve yaklaşık 200 kilometrekare alanı kaplıyor.

"Posidonia australis", University of Western Australia ve Flinders University araştırmacıları tarafından Perh’in 800 kilometre kuzeyindeki “Shark Bay” sularında keşfedildi.

Başlangıçta bilim insanları, körfezin deniz tabanında kaç farklı bitkinin yetiştiğini bulmaya çalışıyorlardı. Şaşırtıcı bir şekilde, genetik testler sonucunda floranın 4500 yıllık aynı ve tek bitkiye ait olduğu belirlendi.

Çalışmanın baş yazarı Jane Edgeloe yaptığı açıklamada, "200 km2 deniz otu, kolonileşen tek bir fideden gelişmiş gibi görünüyor" dedi.

Biyolog Elizabeth Sinclair, "Bu poliploid bitkiler genellikle aşırı çevre koşullarına sahip yerlerde bulunur. Genellikle sterildirler, ancak rahatsız edilmeden bırakılırlarsa büyümeye devam edebilirler ve bu dev deniz yosununun yaptığı da tam olarak budur” diyor.

Araştırmacılar, bu bitkinin bu tür değişken koşullarda nasıl hayatta kaldığını ve büyüdüğünü anlamak için Shark Bay'de bir dizi deney yapacak.