Dünyadaki sağlık kurumların yarısı temel hijyen ürünlerinden yoksun

Birleşmiş Milletler dünyadaki sağlık kurumlarının yarısının temel hijyen ürünlerinden yoksun olduğunu belirterek, yaklaşık 4 milyar kişinin yüksek enfeksiyon riski altında olduğu uyarısında bulundu.

BM’ye bağlı Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve çocuk kurumu UNICEF, dünyadaki sağlık kurumlarının yarısının temel hijyen ürünlerinden mahrum olduğunu belirtti.

Bu tesislerde hastaların tedavi gördüğü odalar ya da tuvaletlerde su, sabun veya el dezenfektanı bulunmadığı kaydedildi.

BM kurumları, bu sağlık tesislerinin 3,85 milyar kişi tarafından kullanıldığını ve bunların yüksek enfeksiyon tehlikelerine açık halde olduğunu belirtti.

WHO’da kamu ve çevre sağlığından sorumlu müdür Maria Neira, “Sağlık tesislerinde hijyen konulması ve uygulamaları tartışılamazdır” dedi.

Dr Neira, “Sağlık tesislerinde hijyen, güvenli içme suyu, temiz tuvaletler ve tıbbi atıkların güvenli yönetimi gibi temel önlemlere yapılan yatırımlar arttırılmadan garanti edilemez” diye ekledi.

40 ülkedeki verilerden elde edilen raporda salık kurumlarının durumu açısından “alarm verici bir görüntü” olduğu kaydedildi.

Rapora göre sağlık kurumlarının yüzde 68’inde bakım notalarında hijyen ekipmanları bulunuyor, yüzde 65’inde tuvaletlerde su ve sabunlar el yıkama tesisi var. Ancak sadece yüzde 51’inde ikisi birden bulunuyor. Ayrıca dünyadaki sağlık kurumlarının yüzde 9’unda her ikisi de yok.

UNICEF’in su, sanitasyon ve hijyen sorunlarıyla ilgili sorumlusu Kelly Ann Naylor, “Sağlık hizmeti sağlayıcılarının hijyen ürünlerine erişimi yoksa, hastaların sağlık tesisi olamaz” dedi.

Naylor, “Temiz suyu, temel hijyen ve sanitasyon hizmetleri olmayan hastaneler ve klinikler hamileler, yeni doğanlar ve çocuklar için potansiyel bir ölüm tuzağıdır” ifadelerini kullandı.

UNICEF yetkilisine göre her yıl 670 bin yeni doğan bebek sepsisten dolayı hayatını kaybediyor: “Önlenebilir olduğu için bu ölümler bir trajedidir.”

Rapor, Sahra altı Afrika'daki tesislerin geride kaldığını ifade ederken, yalnızca yüzde 37'sinin tuvaletlerinde sabun ve su bulunan el yıkama tesislerine sahip olduğuna dikkat çekiyor.

Küresel olarak, kentsel alanlardaki sağlık tesislerinin yaklaşık yüzde 3'ünde ve kırsal alanlardaki tesislerin yüzde 11'inde musluktan akan su bulunmuyor.