Dünyada halen 244 milyon çocuk okula gidemiyor

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO), dünya genelinde halen 244 milyon çocuğun okula gidemediğini belirterek, son 20 yılda azalma olsa da endişe verici olarak kalmaya devam ettiğini kaydetti.

Merkezi Fransa’da bulunan UNESCO’nun Genel Müdürü Audrey Azoulay, “Hiç kimse bu durumu kabul edemez. Eğitim bir haktır ve bu hakka her çocuk için saygı gösterilmesini sağlamak için her şeyi yapmalıyız” dedi.

UNESCO’ya göre okula gidemeyen 6 ila 18 yaş aralığındaki 244 milyon çocuktan yüzde 40’tan fazlası (98 milyon) Sahra Altı Afrikası’nda yaşıyor. Sahra Altı Afrika’da bulunan Nijerya’da 20,2 milyon çocuk, Etiyopya’da 10,5 milyon kişi, Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde 5,9 milyon ve Kenya’da 1,8 milyon çocuk okula gidemiyor.

2000 yılında okula gidemeyen kız çocuklarının sayısı erkek çocuklardan fazla iken UNESCO’nun yeni açıklamasına göre cinsiyetler arası fark genel tabloda sıfıra indi ancak bölgeler arası farklılıklar devam ediyor.

2000 yılında 400 milyonu aşkın çocuğun okula gidemediğini belirten UNESCO, bu alandaki “ilerlemeyi” selamladı. UNESCO, buna karşı son yıllarda düzelme yönündeki hız “maddi bir şekilde yavaşladı”.