Dünya, bilinen en sıcak haftasını yaşadı

Birleşmiş Milletlere bağlı Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO) 3-9 Temmuz arasındaki haftanın dünyada şimdiye kadar ölçülen en sıcak hafta olduğunu bildirdi.

WMO yaptığı yazılı açıklamada, “Ön verilere göre, dünya rekor düzeydeki en sıcak haftayı geçirdi” dedi.

İnsan faaliyetlerinin yol açtığı iklim değişiklikleri ve El Nino doğa olayının geri dönüşünün ilk etkilerinin birleşmesiyle birlikte, haziran ayında da rekor sıcaklar yaşanmıştı.

WMO, sıcaklıkların hem karada hem de okyanuslarda "ekosistemler ve çevre üzerinde potansiyel olarak yıkıcı etkilerle" rekor kırdığını kaydetti.

WMO'nun iklim hizmetleri direktörü Christopher Hewitt, "Bilinmeyen bir bölgedeyiz; El Niño fenomeni geliştikçe ve etkileri 2024'e kadar hissedildikçe daha fazla rekor kırılmasını bekleyebiliriz” diye belirtti.

El Niño, orta ve doğu tropikal Pasifik Okyanusu'ndaki okyanus yüzey sıcaklıklarının ısınmasıyla ilişkili doğal bir iklim olgusu olarak biliniyor. WMO'ya göre, mevcut aşama muhtemelen "en azından orta yoğunlukta" devam edecek.

Avrupa iklim değişiklikleri gözlemevi Copernicus, 6 Temmuz’un ortalama 17,08 derece ile en sıcak gün olduğunu açıkladı.

Aşırı sıcaklar tüm dünyayı etkiliyor. Texas bir “ısı kubbesi” altında yaşarken, zaten aylardır istisnai kuraklığın vurduğu İspanya ikinci güçlü yaz sıcaklarını yaşamaya hazırlanıyor. Irak’ta Dicle ve Fırat nehirleri arasında BM Gıda ve Tarım Örgütü’ne göre son 40 yılın kötü sıcak hava dalgası yaşanıyor.

Nature Medicine dergisine göre, Avrupa kıtasındaki 35 ülkede geçen yıl aşırı sıcaklardan dolayı 61 bini aşkın kişi hayatını kaybetti.