Dünyanın büyük servet fonları ‘yeşil enerjiye’ yatırım yapacak !

Dünyanın en büyük egemen  servet fonlarını elinde bulunduran 6 ülke, küresel ısınmayla mücadelede yer alacaklarını vaat ettiler.

Fransa’nın başkenti Paris’te Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un ev sahipliğinde gerçekleşen toplantıya Suudi Arabistan, Katar, Norveç, Yeni Zelanda, Kuveyt ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) egemen servet fonlarının temsilcileri de katıldı.

Toplantı sonrasında Suudi fonunun yöneticisi Yasir el Rumayyan ve Norveç Başbakanı Erna Solberg’le birlikte bir açıklama yapan Emmanuel Macron, bu ülkelerin fonlarının bir kısmının çevre dostu ve ‘yeşil’ yatırımlara ayırmaya karar verdiklerini duyurdu. Ancak Macron, dünyanın en büyük egemen fonlarını yöneten bu ülkelerin ne kadar bir miktar ayırdıklarının detayına girmedi.

Geçtiğimiz yıl 12 Aralık’ta düzenlenen One Planet Summit adlı zirve kapsamında alınan kararın önemine vurgu yapan Macron, “Eğer ekonomi sadece fosil enerjilerle sınırlı kalırsa, hepimiz öleceğiz” dedi.

Suudi Arabistan temsilcisi El Rumayyan ise, ülkesinin 2030 yılına kadar güneş enerjisinden 200 gigawatt elektrik üretmeyi amaçladığını örnek gösterdi. El Rumayyan, yeşil enerjilere yatırımların geçmişe oranla ticari olarak daha çekici geldiğinin altını çizdi.

3 TRİLYON DOLARLIK FONA SAHİPLER

2015 yılında Fransa’nın başkenti Paris’te düzenlenen İklim Zirvesi COP21’de varılan uzlaşmayla, küresel ısınmanın 2100 yılına kadar en fazla 1,5 ile 2 derece arasında sınırlandırılması hedefi konmuştu. Ancak ABD’nin sonradan geri çekildiği anlaşma için ülkelerin tek tek yapacakları yeşil enerji yatırımları önemli.

Petrol, kömür ve doğal gaz gibi fosil enerjilerin yerine güneş, rüzgar ve su gibi enerji kaynaklarının değerlendirilmemesi halinde küresel ısınmanın durdurulması mümkün olmayacak.

Paris’te yeşil enerjilere yatırım yapmayı kabul eden 6 ülke, çoğu bugüne kadar küresel ısınmada payı büyük olan petrol ve doğal gaz gelirlerinden olmak üzere toplamda 3 trilyon 200 milyar dolara yakın egemen servet fonlarına hükmediyor. Bu fonlarda Norveç 1 trilyon dolarla önde gelirken, BAE’nin Abu Dabi Fonu 828 milyar doları buluyor. Diğer ülkelerin servet fonlarının miktarları ise şöyle: Kuveyt: 524 milyar dolar; Suudi Arabistan: 494 milyar dolar; Katar : 320 milyar dolar; Yeni Zelanda: 20 milyar dolar.