Dünya’da 41 milyonu aşkın kişi iç göç mağduru

İç Göç Gözetim Merkezi (IDMC) Cenevre’de yayınladığı bir raporda, hiç olmadığı kadar kişinin çatışma ve felaketler nedeniyle ülkelerinde iç göçe maruz kaldığını belirtti. Rapora göre iç göç mağdurlarının sayısı 2018’de 41.3 milyona ulaştı.

IDMC raporuna göre, çok sayıda geri dönüş rağmen 2018 yılına iç göçe maruz kalanların sayısı yarım milyondan fazla arttı. 2018 yılında 28 milyon kişi evlerini terk etmek zorunda kaldı. Toplamda, 10.8 milyon yeni kişi çatışmalar ve şiddetten dolayı evlerini terk etmek zorunda kaldı.

Bunlar arasında 2.9 milyon kişi Etiyopya’da, 1.8 milyon kişi Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde ve 1.6 milyon kişi Suriye’de iç göçe maruz kaldı. Bir çok ülkede evlerine geri dönmeye çalışanlar ise, evlerinin yıkıldığını gördü veya zarar gören alt yapılarla karşı karşıya kaldı.

İç göçe maruz kalanların çoğu için temel nedeni, doğal felaketler oluşturuyor. IDMC müdürü Alexandra Bilak, küresel ısınmanın etkileriyle birlikte bu sayının artacağı tahmininde bulundu. Doğal olaylar arasında, aşırı meteorolojik durumlar en önemlileri arasında görülüyor. Filipinlerden Çin’e çok sayıda kişi tahliye edildi.

Raporda dikkat çeken diğer bir nokta ise, iç göçün giderek daha fazla kentsel alanlarda meydana gelmesi şeklinde öne çıkıyor. Bu durumun kentler açısından sorunlar yarattığı ve şimdiden gözlemlenen faktörleri daha da yaygın hale getirebileceği uyarısı yapıldı. Bu faktörlerin başında yoksulluk, güvenliksiz koşullar ve ek göçler geliyor.

Sel felaketlerine açık toplumların yüzde 90’ından fazsı kentsel alanlarda yaşıyor. Bir çok kent, bu senaryoya karşı koymak ve göçe maruz kalanların içinde bulunduğu koşulları iyileştirmek için çabalarını yoğunlaştırdı. Bilak, “Onların katkıları hayati önemde” dedi.