Doğu Almanya’da her 3 yaşlıdan biri yoksullukla boğuşacak

Alman MDR televizyonunda yayınlanan verilere göre, Almanya’da önümüzdeki 20 yılda artacak yoksulluktan en çok doğu eyaletlerindeki yaşlı bireyler etkilenecek.

Alman Ekonomi Araştırmaları Enstitüsü (DIW) tarafından hazırlanan ve MDR-exakt programında yayınlanan bir tahmine göre, Almanya’da yaşlı bireyler arasındaki yoksulluk oranı önümüzdeki 20 yılda önemli oranda artacak.

Buna göre, yaşlı bireyler arasındaki yoksulluk oranları özellikle eski Doğu Almanya eyaletlerinde neredeyse iki katına çıkacak. Günümüzde 60 yaş üstü bireylerde yoksulluk oranı Batı eyaletlerinde yüzde 15 iken, Doğu eyaletlerinde ise yüzde 21’de.

Ancak bu oranlar 2036’ya gelindiğinde Doğu eyaletlerinde yüzde 36’ya kadar çıkabilir. Batı eyaletlerinde ise yaşlı bireyler arasındaki yoksulluk oranı yüzde 15’ten yüzde 17’ye yükselecek.

Ortalama emekli maaşının 1597 euro olduğu günümüzde bunun yüzde 60’ından, yani 958 eurodan az emekli maaşı olan emekliler, ‘yoksul’ olarak kabul ediliyor.

DÜŞÜK MAAŞLAR, İŞSİZLİK DÖNEMLERİ VE SİGORTASIZ İŞLER NEDEN OLUYOR

DIW öngörüsünde, çalışanların belirli dönemlede maruz kaldıkları işsizlik veya düşük maaşla çalışılan dönemler ile sigortasız işler nedeniyle emeklilik maaşlarının düştüğüne dikkat çekildi. Öngörüde, iki Almanya’nın birleşmesi sonrasında özellikle Doğu Almanya eyaletlerindeki bireylerin iş piyasasında yer bulmakta zorlandıklarına işaret ediliyor.

Federal Almanya (BDR) ile sosyalist Demokratik Alman Cumhuriyeti (DDR) 1990 yılında birleşmişti. Halen Sachsen, Sachsen-Anhalt, Mecklenburg-Vorpommern, Thüringen, Brandenburg ile başkent Berlin’in doğu kesimi için ‘Doğu eyaletleri’ veya ‘yeni eyaletler’ terimleri kullanılabiliyor.

Halen Doğu ve Batı eyaletlerindeki çalışanlar arasındaki ortalama maaş farkları sektörlere göre yüzde 30’lara kadar varabiliyor.