Dicle Nehri berrak aksın

Dicle Nehri, son 30 yıldır ilk kez bu mevsimde böylesine temiz akıyor. Daha önce bu mevsimde kirlilik kendini göstermeye başlar ve nehir çamurlu akardı.

Bir haftadır suyun azalmasıyla birlikte Dicle Nehri, son 30 yılın ardından berrak görünmeye başladı.

Dicle ilçesinden başlayan sınırı Bismil, Batman, Hasankeyf, Cizre ve Musul’dan geçen Dicle Nehri, Bağdat’ı ikiye böler ardından Fırat Nehri ile birleşerek Basra Körfezi’nden okyanuslara akar. Dicle Nehri de AKP’nin göz diktiği son kurbanlardan biri. Üzerinde daha önce HES, gölet ve çok sayıda kum ocağı bulundurulan Dicle Nehri, yanlış tarım politikaları sonucu kuruma noktasına gelmiş. Suyun azalması ve son 30 yıldır çamur gibi akması nehirde yaşayan bir çok canlının yaşam alanı da yok etti.

Ekolojistlerin verdiği bilgilere göre; özellikle HES, gölet, kum ocağı, tarım alanları, sanayi ve evsel atıklardan kaynaklanan bir kirlilik söz konusu. Bu kirlilikten dolayı suyun rengi, yeşilden griye, hatta kahverengiye dönüştü. Yaklaşık 15 gündür, açık renkte, temiz ve berrak akıyor. Suyun bu haliyle kalabilmesi için herkese görev düşüyor. Suyu kirletecek atıklara dikkat edilmesi gerekir.